Μεγάλη φωτιά στην Πάτρα: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο – Καίγονται σπίτια

Μεγάλη φωτιά στην Πάτρα: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο – Καίγονται σπίτια

Έκλεισε η περιμετρική οδός - Απειλείται το διυλιστήριο που τροφοδοτεί με νερό την πόλη - Δείτε φωτογραφίες

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ελεκίστρα στις παρυφές της Πάτρας.

Μετά το Σούλι δόθηκε εντολή εκκένωσης και του οικισμού Ρομά στον Ριγανόκαμπο, καθώς η φωτιά έχει επεκταθεί. Η φωτιά που ξέσπασε σε χωράφι σε κοντινή περιοχή, λόγω των ανέμων πέρασε μέσα στο Σούλι και κάηκαν σπίτια. Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα thebest.gr, η φωτιά έχει επεκταθεί και στον καταυλισμό των Ρομά, οι οποίοι είναι σε κατάσταση πανικού και προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά με τους κουβάδες στα χέρια, φωνάζοντας «καιγόμαστε», ενώ κάποιοι κάτοικοι στο Σούλι εξακολουθούν να μη θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Κάτοικοι καταφέρονται κατά των μέσων πυρόσβεσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για καθυστέρηση στην επέμβασή τους, ενώ αποδέκτης παραπόνων έγινε και ο Δήμαρχος της Πάτρας. Οι κάτοικοι «ξέσπασαν» και κατά των αστυνομικών, που βρίσκονται στο σημείο, κλείνοντας δρόμους και απομακρύνοντας τον κόσμο από τις επικίνδυνες ζώνες.

Μάλιστα, στον Ριγανόκαμπο που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, υπάρχει κίνδυνος για τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου, το οποίο τροφοδοτεί με νερό το μεγαλύτερο μέρος της Πάτρας. Ο Δήμαρχος σε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής ζητούσε να σταλούν άμεσα δυνάμεις για να αποφευχθεί ο κίνδυνος η φωτιά να μπει στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου, κάτι που θα άφηνε όλη την Πάτρα χωρίς νερό.

Στο μεταξύ, έχουν ενισχυθεί περαιτέρω οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στο σημείο επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 25 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού έξι αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Σε εξέλιξη και η φωτιά στη Δροσιά

Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί σε δασική έκταση στην περιοχή Δροσιά, του δήμου Ερυμάνθου, στην Αχαΐα.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής, «μετά την προληπτική εκκένωση της κοινότητας Δροσιά, εκκενώθηκε και ο οικισμός της Πτέρης», προσθέτοντας ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχουν προκληθεί ζημιές στην περιοχή της Πτέρης».

Επίσης, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ενημερώθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Τριβογά και Χριστοπουλέικα, για πιθανή εκκένωση, λόγω της φωτιάς.

Όσον αφορά στις προσπάθειες για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, στην περιοχή επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 35 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού έξι αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας νοσοκομεία και ΕΚΑΒ στην Πάτρα

Λόγω της πυρκαγιάς, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επικοινώνησε με τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου και τους ζήτησε να θέσουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας όλες τις υγειονομικές δομές και το ΕΚΑΒ στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, εκτός από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου που εφημερεύει σήμερα, έχει τεθεί σε ετοιμότητα και το Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας στις ειδικότητες Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής.

Μέχρι στιγμής έχουν διακομιστεί στο ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με αναπνευστικά προβλήματα, δύο πυροσβέστες και μια γυναίκα κάτοικος της περιοχής. Επίσης, στο Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα Πατρών παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε άνδρα κάτοικο της περιοχής με θλαστικό τραύμα. Η κατάστασή τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία.