Φωτιά στη Σταμάτα: Καταστροφές σε αυτοκίνητα και σπίτια – Στον εισαγγελέα ο μελισσοκόμος

Φωτιά στη Σταμάτα: Καταστροφές σε αυτοκίνητα και σπίτια – Στον εισαγγελέα ο μελισσοκόμος

Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα - Εμπρησμό καταγγέλλει ο πρόεδρος της κοινότητας Ροδόπολης

Τεράστιες καταστροφές άφησε πίσω της η φωτιά που ξέσπασε χθες, Τρίτη (27/07) στη Σταμάτα.

Η πύρινη κόλαση σάρωσε τα πάντα στο διάβα της. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν εστίες πυρκαγιάς, ωστόσο οικόπεδα και δέντρα εξακολουθούν να καπνίζουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA.

Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα, καθώς η φωτιά έφτασε σε απόσταση αναπνοής και έγλειψε τις αυλές και τους τοίχους των σπιτιών.

Ο οικισμός Γαλήνη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης λόγω της πυρκαγιάς και δρομολογείται η αποκατάσταση των βλαβών.

Οι ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμα, καθώς προτεραιότητα του μηχανισμού ήταν η κατάσβεση της φωτιάς και η φροντίδα των τραυματιών.

Οι πυροσβέστες και οι εθελοντές έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες ολόκληρη τη νύχτα και βρίσκονται σε επιφυλακή όλο το 24ωρο στις πληγείσες περιοχές, πανέτοιμοι να παρέμβουν όταν χρειαστεί.

Ροδόπολη: 15 – 20 σπίτια υπέστησαν ζημιές – Εμπρησμό καταγγέλλει ο πρόεδρος της κοινότητας

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (28/07) στο MEGA, ο πρόεδρος της Κοινότητας της Ροδόπολης, Βασίλης Κλεφτάκης, σημείωσε ότι περίπου 15 με 20 νεόκτιστα κτίρια υπέστησαν ζημιές.

«Ολοσχερώς, προς το παρών, έχει καεί μόνο ένα σπίτι» πρόσθεσε.

Σήμερα, όπως είπε, θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και κτίρια. «Θα ζητήσουμε από την πολιτεία να μεριμνήσει. Εάν κάποιο από τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές είναι με δάνειο, να πάει πιο πίσω το δάνειο» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κλεφτάκη, κάποια από τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές, οι ιδιοκτήτες τους λείπουν διακοπές.

Τέλος, ο πρόεδρος υποστήριξε ότι η φωτιά προέκυψε από εμπρησμό. «Η φωτιά ξεκίνησε πιο ψηλά. Από μαρτυρίες κατοίκων ακούστηκαν εκρήξεις από γκαζάκια. Για μένα είναι εμπρησμός. Είμαστε στον στόχο για 4η – 5η φορά. Μέσα σε διάστημα ενός μήνα υπήρχαν 4-5 μικροεστίες».

Πατούλης: Δεν αποκλείεται ο εμπρησμός

Η άμεση δράση και οι συντονισμένες ενέργειες αποσόβησαν τα χειρότερα στις χθεσινές πυρκαγιές δήλωσε στο MEGA ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

«Οι φωτιές ήταν κοντά σε κατοικημένες περιοχές και εάν δεν υπήρχαν σωστές ενέργειες μπορεί να είχαμε τραγικά αποτελέσματα. Η φωτιά μπορεί να αντιμετωπιστεί με αμεσότητα, ενότητα και συντονισμό» σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι φωτιές σε Σταμάτα και Ροδόπολη να προήλθαν από εμπρησμό. «Εξετάζεται και ο εμπρησμός. Και δεν αποκλείεται. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές το ανθρώπινο χέρι συμβάλει σε μια διαδικασία καταστροφής του περιβάλλοντος. Πολύ σύντομα το ανακριτικό της Πυροσβεστικής θα έχει αποτελέσματα».

Σήμερα θα αρχίσει η καταγραφή των ζημιών, οι οποίες θα ολοκληρωθούν τα επόμενα 2-3 24ώρα.

«Να αποφύγομε οποιαδήποτε μορφές εργασίας στο ύπαιθρο, καύση σκουπιδιών ή χόρτων, η μηχανικές κινήσεις που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα» πρόσθεσε ο κ. Πατούλης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να καθαριστούν και τα οικόπεδα.

Σε σύλληψη μετατράπηκε η προσαγωγή του μελισσοκόμου

Σε σύλληψη μετατράπηκε το πρωί της Τετάρτης (28/07) η προσαγωγή 64χρονου αλβανού μελισσοκόμου, από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ο συλληφθείς, ο οποίος πρόκειται να οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα με την κατηγορία του εμπρησμού, έχει μελίσσια στον λόφο πάνω από το νεκροταφείο της Σταμάτας, απ' όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Όσον αφορά τα τέσσερα άτομα που είχαν προσαχθεί, αφέθηκαν ελεύθερα αφού δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους.