Μεγάλη φωτιά στη Σταμάτα: Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο – Κάηκαν πάνω από 20 σπίτια

Μεγάλη φωτιά στη Σταμάτα: Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο – Κάηκαν πάνω από 20 σπίτια

Οι φλόγες κατέστρεψαν κατοικίες και αυτοκίνητα σε Σταμάτα και Ροδόπολη - Δείτε φωτογραφίες

Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Τρίτης στην περιοχή κοντά στο νεκροταφείο της Σταμάτας Αττικής και επεκτάθηκε σε Ροδόπολη και Διόνυσο και πλέον δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο σε κάποιο σημείο, σύμφωνα με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, Στέφανο Κολοκούρη.

«Προσπαθούμε να την οριοθετήσουμε, να κλείσουμε την περίμετρό της, για να μην επεκταθεί κάπου αλλού και συνέχεια σβήνουμε μικροεστίες» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ. Επίσης, έκανε λόγο για δύσκολη πυρκαγιά, καθώς όπως ανέφερε, oι φλόγες κινήθηκαν ανάμεσα σε κατοικίες με πυκνή βλάστηση. Μίλησε ακόμα για άνιση μάχη με τον χρόνο, τη θερμοκρασία, τον αέρα, το ανάγλυφο και τις κατοικίες που ήταν πυκνές μέσα σε βλάστηση.

Μέχρι και αυτήν την ώρα πάντως παραμένουν στην περιοχή ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις, για το φόβο αναζωπυρώσεων, ενώ τα εναέρια μέσα θα πραγματοποιούν ρίψεις νερού μέχρι τη δύση του ήλιου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή επιχειρούν 310 πυροσβέστες, 110 οχήματα, 12 ελικόπτερα, 9 αεροπλάνα, ανάμεσά τους το Berier-200 και πολλοί εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις.

Κάηκαν περισσότερα από 20 σπίτια

Ο κοινοτάρχης της Ροδόπολης, Βασίλης Κλεφτάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για τουλάχιστον 20 σπίτια που έχουν καεί ή υποστεί ζημιές, ενώ υπάρχουν και αρκετά καμένα αυτοκίνητα. Ο ίδιος είπε, ότι θεωρεί, πως η φωτιά ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού. Κατέληξε δε υπογραμμίζοντας, ότι το πιο σημαντικό είναι, ότι δεν θρηνούμε θύματα.

Ο δήμαρχος Διονύσου, όπου υπάγονται οι περιοχές της Σταμάτας, της Ροδόπολης και της Δροσιάς, είπε ότι εκτός της Ροδόπολης έχουν καει 4-5 σπίτια στη Σταμάτα και αρκετά αυτοκίνητα. Χαρακτήρισε δε ευτυχές το γεγονός, ότι είχαν καθαριστεί οικόπεδα και χωράφια, γιατί αλλιώς, όπως πρόσθεσε, τα αποτελέσματα θα ήταν πιο δυσάρεστα.

Στην περιοχή επιχειρούν και συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς εξαιτίας της φωτιάς κάηκαν καλώδια και σε αρκετές περιοχές δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρο του δήμου Διονύσου για αιτήματα πληγέντων

Ο Δήμος Διονυσου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία γνωστοποιεί, ότι σήμερα το τηλεφωνικό κέντρο του δήμου (213 2030600), καθώς και των 7 Δημοτικών Κοινοτήτων, θα λειτουργεί έως τις 22:00 για την παροχή πληροφοριών προς τους πληγέντες πολίτες. Παράλληλα, τα Πολιτιστικά Κέντρα Δροσιάς και Κρυονερίου θα παραμείνουν ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και θα είναι διαθέσιμα για κάθε πολίτη.

Από την Τετάρτη 28 Ιουλίου το πρωί, το κεντρικό τηλεφωνικό Κέντρο του Δήμου και τα τηλεφωνικά κέντρα των Δημοτικών Κοινοτήτων θα καταγράφουν αιτήματα δημοτών που αφορούν σε ζημιές λόγω της πυρκαγιάς.