Αυστηρότερες ποινές για τις δολοφονίες της Καρολάιν και της Γαρυφαλλιάς και τις υποθέσεις #Metoo

Αυστηρότερες ποινές για τις δολοφονίες της Καρολάιν και της Γαρυφαλλιάς και τις υποθέσεις #Metoo

Οι αλλαγές αφορούν εγκλήματα που εκκρεμοδικούν και δεν μπορούν να εφαρμοστούν αναδρομικά

Η αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών για συγκεκριμένα εγκλήματα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας, αλλά και των όρων απόλυσης των καταδίκων, έρχεται την ώρα που η κοινωνία συγκλονίζεται από μια σειρά σοκαριστικών εγκλημάτων.

Η δολοφονία της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, της Γαρυφαλλιάς στην Φολέγανδρο, αλλά και μια σειρά από σεξουαλικά εγκλήματα, υποθέσεις #Metoo με καταγγελίες για βιασμό από γνωστά πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου και άλλα με πρωταγωνιστές ανηλίκους, συμπίπτουν χρονικά με τις αλλαγές που δρομολογήθηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι αλλαγές ερμηνεύονται ως μήνυμα με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτεία και την δικαιοσύνη αλλά και το αίσθημα ασφάλειας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου.

Ωστόσο, τα αυστηρότερα πλαίσια ποινών και αλλαγών σε ό,τι αφορά τον πραγματικό χρόνο εγκληματιών στη φυλακή δεν μπορούν να έχουν αναδρομική εφαρμογή. Η ισχύς τους θα ξεκινήσει μετά την ψήφιση των νέων ρυθμίσεων.

Στη δέσμη των αλλαγών του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προβλέπονται βαρύτατες ποινές για εγκλήματα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας, αυστηρότερες προϋποθέσεις για την αποφυλάκιση εγκληματιών που τελούν κατ’ επανάληψη σοβαρά κακουργήματα, επιμήκυνση του ορίου της παραγραφής για σεξουαλικά αδικήματα με θύματα ανηλίκους καθώς και εκδίκαση κατ΄απόλυτη προτεραιότητα υποθέσεων που αφορούν αξιόποινες πράξεις κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Συγκεκριμένα, το Σχέδιο Νόμου εισάγει ρυθμίσεις που βασίζονται σε τέσσερις μείζονες άξονες:

Πρώτον, στην αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών για συγκεκριμένα εγκλήματα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας.
Δεύτερον, στην αυστηροποίηση της απόλυσης των καταδίκων υπό όρο όπως και της άρσης της απόλυσης εγκληματιών που τελούν κατ’ επανάληψη σοβαρά κακουργήματα.
Τρίτον, στην επαναφορά και διεύρυνση του αξιοποίνου στα κοινώς επικίνδυνα αδικήματα όπως εμπρησμό, έκρηξη,πλημμύρα κλπ, στα αδικήματα σχετικά με την υιοθεσία και στην αναδιαμόρφωση του πλαισίου των ποινών για τα αδικήματα της κλοπής και της υπεξαίρεσης (στην πλημμεληματική τους μορφή).
Τέταρτον, στην κατ΄απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή στο ακροατήριο υποθέσεων εξαιρετικής φύσης ή επί κακουργημάτων που αφορούν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις προβλέπονται ειδικότερα τα εξής:
⦁ Για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, της ανθρωποκτονίας, του ομαδικού βιασμού και του βιασμού σε βάρος ανηλίκου, της θανατηφόρας ληστείας, η προβλεπόμενη ποινή είναι πλέον μόνον η ισόβια κάθειρξη.
⦁ Επαναφέρεται η παλαιά διάταξη του άρθρου 310 παρ. 1 του ΠΚ για τη βαριά σωματική βλάβη.
⦁ Αυστηροποιείται η διάταξη για τη σωματική βλάβη από αμέλεια (άρθρο 314 παρ. 1 ΠΚ) και προστίθεται νέα διάταξη κατά την οποία συνιστά επιβαρυντική περίσταση η τέλεση σωματικής βλάβης σε βάρος υπαλλήλου κατά την εκτέλεση της εργασίας.
⦁ Επαναφέρεται η διάταξη για την απρόσφορη απόπειρα, η οποία είχε καταργηθεί με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα τον Ιούνιο του 2019.
⦁ Αναδιαμορφώνεται και εξειδικεύεται το πλαίσιο για την παροχή κοινωφελούς εργασίας σε περίπτωση μη παροχής ή πλημμελούς παροχής αυτής από τον καταδικασθέντα.
⦁ Για τον περιορισμό των αυτοδίκαιων αναστολών, επαναφέρεται η προϋπόθεση της μη προηγούμενης καταδίκης σε ποινή πάνω από 3 έτη για την αυτοδίκαιη αναστολή της ποινής.
Αναφορικά με την απόλυση υπό όρο:
⦁ Σε μείζονος ποινικής απαξίας αδικήματα όπως ναρκωτικά, ανθρωποκτονία, ληστεία, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, προβλέπεται η απαγόρευση απόλυσης με τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση.
⦁ Σε περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξης για τα εγκλήματα του νόμου περί ναρκωτικών (διακεκριμένη μορφή), εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία, ληστεία, εκβίαση, βιασμός και όλα κατά της γενετήσιας ελευθερίας εγκλήματα δίνεται η δυνατότητα για απόλυση υπό όρο μόνο αν έχουν εκτιθεί με ευεργετικό υπολογισμό τα 4/5 της ποινής.
⦁ Επιπλέον για τα παραπάνω εγκλήματα, για τις περιπτώσεις καταδίκης σε ισόβια κάθειρξη, το κατώτατο όριο παραμονής στο σωφρονιστικό κατάστημα του καταδίκου αυξάνεται από τα 16 χρόνια (πραγματικής έκτισης) που ισχύει σήμερα στα 18 χρόνια.
Για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας:
⦁ Η παραγραφή για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας όταν αυτά τελούνται σε βάρος ανηλίκου θα αρχίζει από την ενηλικίωσή του και για ένα έτος, εφόσον η πράξη είναι πλημμέλημα και για τρία έτη εφόσον είναι κακούργημα.
⦁ Η προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και η προσβολή της γενετήσιας ευπρέπειας για τους ανηλίκους θα διώκεται αυτεπαγγέλτως.
⦁ Η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, όταν τελείται στο πλαίσιο σχέσης εξάρτησης (εργασία κλπ) τιμωρείται πλέον μόνο μεφυλάκιση (καταργήθηκε η δυνατότητα τιμώρησης της πράξης εναλλακτικά με χρηματική ποινή) και διώκεται αυτεπάγγελτα.
⦁ Επανέρχεται η κακουργηματική μορφή της αιμομιξίας, η οποία τον Ιούνιο του 2019 έγινε πλημμέλημα.
⦁ Το αδίκημα των γενετήσιων πράξεων με ανηλίκους ή ενώπιον τους (άρθρο 339 ΠΚ), στη βασική του μορφή τιμωρείται πλέον μόνο ως κακούργημα
Επιπλέον, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις:
⦁ Διευρύνεται το αξιόποινο για τις παραβάσεις σχετικά με την υιοθεσία (άρθρο 360Α ΠΚ) και προστίθεται μία ακόμα συμπεριφορά ως ποινικά αξιόλογη. Πλέον τιμωρείται τόσο εκείνος που δίνει το παιδί του σε υιοθεσία, εκείνος που υιοθετεί και εκείνος που μεσολαβεί στην υιοθεσία αποκομίζοντας ο ίδιος ή προσπορίζοντας σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος.
⦁ Αυστηροποιείται το πλαίσιο των ποινών στα αδικήματα της κλοπής και της υπεξαίρεσης (στην πλημμεληματική τους μορφή).

  • Αυστηροποιούνται οι διατάξεις για τα κοινώς επικίνδυνα εγκλήματα, δηλαδή για τον εμπρησμό, τον εμπρησμό δασών, την πλημμύρα, την έκρηξη κλπ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...