Σεισμός: Ανησυχία Τσελέντη για τα ρήγματα στο Αιγαίο – «Καμπανάκι» για τη Θήβα

Σεισμός: Ανησυχία Τσελέντη για τα ρήγματα στο Αιγαίο – «Καμπανάκι» για τη Θήβα

«Τα ρήγματα αυτά θα μπορούσαν να προκαλέσουν τσουνάμι»

Στην αυξημένη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σε διάφορες περιοχές της χώρας, αναφέρθηκε το πρωί της Τρίτης (27/07) ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Τσελέντης εξέφρασε την ανησυχία του και για περιοχές στο Αιγαίο. «Μιλάμε για υποθαλάσσια ρήγματα σε Λέσβο, Τήλο, Νίσυρο. Τα ρήγματα αυτά θα μπορούσαν να προκαλέσουν τσουνάμι. Ακόμα και ένα τσουνάμι μισό μέτρο θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για τους λουόμενους» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σεισμός: Τι είπε ο Τσελέντης για την Κρήτη

Για την Κρήτη τόνισε ότι από τον Ιανουάριο υπήρχαν σημάδια, γι’ αυτό και τοποθετήθηκε πυκνό δίκτυο σεισμογράφων στην περιοχή του Ηρακλείου. Έτσι υπήρχε η δυνατότητα καταγραφής πολλών δονήσεων με κάθε λεπτομέρεια.

Όπως είπε ο κ. Τσελέντης, οι συνεχείς σεισμοί στην Κρήτη οφείλονται σε ένα μεγάλο ρήγμα, αυτό του Καστελίου, που ενεργοποιεί δευτερεύοντα ρήγματα. «Δίνει μικρούς σεισμούς αλλά έχουν βοή. Η πιθανότητα για έναν μεγαλύτερο σεισμό είναι πολύ μικρή» είπε. «Έχουμε πλήρη εικόνα του ρήγματος αυτού αλλά πρέπει οι τοπικές αρχές να ελέγχουν τα σπίτια, καθώς οι συνεχείς σεισμοί επιβαρύνουν τα οικοδομήματα» πρόσθεσε.

«Καμπανάκι» για τη Θήβα

Αναφερόμενος στη Θήβα, είπε ότι τον ανησυχεί περισσότερο από την Κρήτη, καθώς όπως σημείωσε κοντά υπάρχουν μεγάλα ρήγματα με βεβαρυμμένο ιστορικό, με σεισμούς 6.5 Ρίχτερ. «Δεν σημαίνει ότι περιμένω ένα μεγάλο γεγονός εκεί αλλά αφήνω την πιθανότητα ανοιχτή. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα» κατέληξε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...