Κορονοϊός: Τοπικές παρεμβάσεις όπου χρειαστεί – Ποια νησιά βρίσκονται στο «μικροσκόπιο»

Κορονοϊός: Τοπικές παρεμβάσεις όπου χρειαστεί – Ποια νησιά βρίσκονται στο «μικροσκόπιο»

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εφαρμογή μέτρων «τύπου Μυκόνου» εάν η κατάσταση επιδεινωθεί

Την επέλασή της στη χώρα συνεχίζει η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, με τους ειδικούς να αναμένουν την κορύφωση του τέταρτου κύματος στα μέσα Αυγούστου, με εβδομαδιαίο μέσο όρο κρουσμάτων τα 3.400 κρούσματα. Την ίδια ώρα, όλες οι προσπάθειες επικεντρώνουν στην επιτάχυνση του εμβολιασμού του πληθυσμού, προκειμένου να χτιστεί το τείχος ανοσίας.

Κορονοϊός: Τοπικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των εξάρσεων

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, μια σειρά νησιωτικών περιοχών ανησυχούν τους ειδικούς, καθώς εμφανίζουν αυξημένο ιικό φορτίο και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εφαρμογή μέτρων «τύπου Μυκόνου» εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Ειδικότερα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στην Κρήτη (κυρίως σε Χανιά και Ηράκλειο) και μετά στη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Πάρο, τη Σαντορίνη.

Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χθες, Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο κατά την οποία χαρακτήρισε ως συλλογικό καθήκον τον εμβολιασμό. «Η Πολιτεία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις εξάρσεις της πανδημίας όπου αυτό είναι απαραίτητο με τοπικές παρεμβάσεις, αλλά η επιλογή μας είναι σαφής: Το μέτωπο της αλήθειας και της λογικής πρέπει να επικρατήσει μέσα στο Καλοκαίρι και από το Φθινόπωρο η χώρα μας θα συνεχίσει την πορεία της έτσι ή αλλιώς», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τα παιδιά 12-15 ετών - Γιατί είπαν «ναι» οι ειδικοί

Ανοίγει την προσεχή Παρασκευή (30/07) η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών, όπως ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα (26/07) ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου να επισημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους, εξήγησε ότι το ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών θα μπορεί να γίνεται από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet και το ραντεβού θα μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί.

Επίσης, το ραντεβού του παιδιού θα μπορεί να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία, προσκομίζοντας ο γονέας τα ταυτοποιητικά στοιχεία τα δικά του και του παιδιού.

Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Επισημαίνεται ότι ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός και είναι απαραίτητη η συγκατάθεση μετά την ενημέρωση των γονέων.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε θετικά για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών με στόχο:

  • την προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών.
  • τη διατήρηση της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και των κοινωνικών δραστηριοτήτων των παιδιών.
  • την προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.