Κορονοϊός: Ποιο από τα 2 εβδομαδιαία τεστ θα πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι σε εστίαση και τουρισμό

Κορονοϊός: Ποιο από τα 2 εβδομαδιαία τεστ θα πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι σε εστίαση και τουρισμό

Διευκρινίσεις από το υπουργείο Υγείας για τους εργαζόμενους σε αυτούς του κλάδους

Σχετικά με την υποχρέωση των εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό για δύο εβδομαδιαία τεστ ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 το υπουργείο Υγείας εξέδωσε διευκρινίσεις και αναφέρει ότι το self test θα είναι δωρεάν, όμως το rapid test θα το πληρώνουν από την τσέπη τους, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κι αν δεν καταφέρουν να το κάνουν σε κάποιο από τα κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ. Για τους εμβολιασμένους δεν υπάρχει υποχρέωση για τεστ.

Οι διευκρινίσεις αναφέρουν τα εξής:

1) Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης έχουν υποχρέωση να πραγματοποιούν δυο τεστ κάθε εβδομάδα και να δηλώνουν τα αποτελέσματα στην πλατφόρμα της Εργάνης.

2) Το 1ο τεστ είναι self test, διατίθεται δωρεάν από το κράτος και πραγματοποιείται στην αρχή της εβδομάδας. Το 2ο τεστ είναι εργαστηριακό rapid test, πραγματοποιείται με ευθύνη του εργαζομένου, ελέγχεται από τον εργοδότη και δηλώνεται έως την Πέμπτη κάθε εβδομάδας.

3) Για τη δήλωση του εργαστηριακού τεστ θα πρέπει να υποβάλλεται στην πλατφόρμα της Εργάνης η βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr

4) Οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι, δεν έχουν υποχρέωση να υποβληθούν σε τεστ, εφόσον έχουν περάσει 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων ή μετά την μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου.