ΑΑΔΕ: Ανακάλυψε κομπίνα με πλαστά τιμολόγια για είσπραξη επιδοτήσεων από επιχειρήσεις

ΑΑΔΕ: Ανακάλυψε κομπίνα με πλαστά τιμολόγια για είσπραξη επιδοτήσεων από επιχειρήσεις

Εντοπίστηκε η διακίνηση χιλιάδων εικονικών φορολογικών στοιχείων

Οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κατάφεραν να εντοπίσουν κύκλωμα που εξέδιδε πλαστά φορολογικά στοιχεία για να εξαπατήσει το κράτος για την είπραξη επιδοτήσεων. Πρόκειται για μεγάλη κομπίνα, η οποία όμως θα φέρει τους παραβάτες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Εκτός από την ανακάλυψη της διακίνησης χιλιάδων εικονικών φορολογικών στοιχείων υπήρχε και η χρήση πλαστών καταθετηρίων, με το λογότυπο γνωστής τράπεζας, τα οποία το πιστωτικό ίδρυμα δεν αναγνωρίζει.

Πρόκειται για 114 καταθετήρια, που κατάσχεσαν και επεξεργάστηκαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ και αφορούν σε συνολική αξία άνω του 1,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στο πλαίσιο διερεύνησης και εξάρθρωσης του κυκλώματος, έχουν σταλεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία στις ΔΟΥ, όπου υπάγονται οι λήπτριες επιχειρήσεις.

Το κύκλωμα λειτουργούσε ως εξής: Η εικονική επιχείρηση εξέδιδε ψεύτικο στοιχείο τιμολόγησης από άλλη εικονική επιχείρηση. Η λήπτρια επιχείρηση χρησιμοποιούσε το πλαστό τιμολόγιο ως παραστατικό για να δικαιολογήσει το κόστος απόκτησης του επενδυτικού αγαθού, ενώ παράλληλα έβγαινε και πλαστό καταθετήριο της τράπεζας, προκειμένου να πιστοποιηθεί η εξόφληση της συναλλαγής.
Η επιχείρηση, έχοντας διασφαλίσει τα βασικά νομιμοποιητικά έγγραφα της απόκτησης του επενδυτικού αγαθού (τιμολόγιο και τραπεζικό παραστατικό εξόφλησης) έστελνε τον σχετικό φάκελο προς τον αρμόδιο φορέα, προκειμένου να λάβει την επιδότηση.

Η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσεο το θέμα και έχουν εκδοθεί μηνυτήριες αναφορές για τα αδικήματα της έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, της πλαστογραφίας εγγράφων και της παράνομης λήψης επιδοτήσεων.