Κορονοϊός: «Καμπανάκι» των ειδικών στους ανεμβολίαστους άνω των 40 ετών

Κορονοϊός: «Καμπανάκι» των ειδικών στους ανεμβολίαστους άνω των 40 ετών

Στο 3,4% αυξήθηκε ο δείκτης θετικότητας στην επικράτεια

«Καμπανάκι» για τον κίνδυνο να μολυνθούν από κορονοϊό σήμανε στους ανεμβολίαστους ηλικίας άνω των 40 ετών επικαλούμενη τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα των τελευταίων ημερών η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ προκύπτει, ότι πλέον το 30% των νέων κρουσμάτων αφορά σε ανεμβολίαστους ηλικίας άνω των 20 ετών, με τον μέσο όρο ηλικίας των νοσούντων να αυξάνεται στα 26 έτη. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, από τις ιχνηλατήσεις προκύπτει, ότι η ηλικιακή ομάδα άνω των 40 ετών πλήττεται από νεαρής ηλικίας άτομα, τα οποία επιστρέφοντας από τις διακοπές τους, μεταδίδουν τον ιό.

Κάλεσε δε όλα τα άτομα ηλικίας από 40 έως 60 ετών, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, να σπεύσουν να το κάνουν. Επιπλέον, συνέστησε στους νέους που επιστρέφουν από διακοπές, επίσης να σπεύσουν να εμβολιαστούν, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος να υπάρξει μία «έκρηξη» κρουσμάτων κατά την αναμενόμενη κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ακόμα, ότι ο δείκτης θετικότητας στη χώρα έχει αυξηθεί στο 3,4%, ωστόσο στις περιοχές υψηλού κινδύνου είναι αρκετά μεγαλύτερος. Ωστόσο, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, καταγράφοντας άνοδο 12%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε διπλασιασμό. Ο κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων ανέρχεται στα 2.562 την ημέρα.

Όσον αφορά στο σύστημα υγείας, καταγράφεται αύξηση 70% στις νέες εισαγωγές, χωρίς ευτυχώς να υπάρχει αντίστοιχη αύξηση των διασωληνώσεων.