Κορονοϊός: «Δεν είναι ανασχέσιμα τα πράγματα – Αναμένεται μεγάλη κορύφωση τον Αύγουστο»

Κορονοϊός: «Δεν είναι ανασχέσιμα τα πράγματα – Αναμένεται μεγάλη κορύφωση τον Αύγουστο»

Θωμαΐδης: Η εικόνα είναι χειρότερη κάθε εβδομάδα

«Τα πράγματα δεν είναι ανασχέσιμα, θα γίνει διάδοση και στις περιοχές που δεν φαίνεται να συμβαίνει κάτι, να εκτιμάμε ότι θα έχουμε μια μεγάλη κορύφωση μέσα τον Αύγουστο», τόνισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, o καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης.

«Είναι ουσιαστικά εκθετική η αύξηση, που σημαίνει ότι έχει ξεκινήσει ένα ταχύτατο κύμα και η μετάδοση είναι ραγδαία. Η διαφορά μεταξύ λυμάτων και πεδίου στα κρούσματα του ΕΟΔΥ είναι 5 μέρες περίπου, που σημαίνει ότι στην Αττική θα έχουμε πάνω από 1500 κρούσματα ημερησίως. Αν αυξηθούν αρκετά τα τεστ, θα ξεπεράσουν τα 2000 κρούσματα στην πρωτεύουσα», εκτιμά ο κ. Θωμαΐδης.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω περιοριστικών μέτρων, εξήγησε ότι για κάθε αύξηση ιιιού φορτίου που διαπιστώνεται θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η βάση που ξεκινά «και φυσικά δεν είναι η μόνη παράμετρος που εξετάζεται για την λήψη μέτρων, έχει να κάνει και με τον βαθμό θετικότητας, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και με την μεταδοτικότητα της μετάλλαξης, όλα αυτά συνυπολογίζονται».

«Η εικόνα είναι χειρότερη κάθε εβδομάδα» και σημειώνει πως παρότι οι νοσηλείες είναι λιγότερες σε σχέση με το παρελθόν, «στις Η.Π.Α. είδαμε ότι ένα ποσοστό 30% των νεαρών νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, επομένως είναι δεδομένο ότι και κάποια από τα δικά μας παιδιά θα πάνε στο νοσοκομείο» και προσέθεσε ότι το ιικό φορτίο σε νοσούντες με το στέλεχος Δέλτα είναι πολύ υψηλό, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι με το στέλεχος Άλφα.