Κορονοϊός: Κυβερνητικό πλάνο για καραντίνα μόνο στους ανεμβολίαστους

Κορονοϊός: Κυβερνητικό πλάνο για καραντίνα μόνο στους ανεμβολίαστους

Σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας θα την... πληρώσουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί - Τι ποσοστό του πληθυσμού υπολογίζεται να είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο

Όλα δείχνουν ότι η επόμενη καραντίνα δεν θα αφορά το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού. Το έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το αφήνουν να εννοηθεί σαφώς και οι υπουργοί. Το πλάνο της κυβέρνησης σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας είναι η επιβολή καραντίνα μόνο στους ανεμβολίαστους.

Όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πέτρου  Μποτσαράκου, υπολογίζεται ότι αυτό το κομμάτι του πληθυσμού που θα είναι ανεμβλίαστο και θα δεχθεί την πίεση των περιοριστικών μέτρων θα είναι περίπου στο 15-20%.

Το υπόλοιπο 80% προκύπτει από τους εμβολιασμούς που θα έχουν γίνει μέχρι το Σεπτέμβριο και υπολογίζεται να φτάσει στο 60% (μαζί και με αυτούς που θα έχουν κάνει την πρώτη δόση έως τότε), το 10% που θα έχει νοσήσει από τον κορονοϊό, αλλά και την αφαίρεση των ανήλικων, που κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει να εμβολιαστούν.

Το βασικό σενάριο για τους εμβολιασμούς δείχνει μία εικόνα τελείως διαφορετική από αυτή που έχουμε σήμερα σε σχέση με εκείνη που θα σχηματιστεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι το 80% του πληθυσμού θα διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης.

Μια γεύση για το τι θα γίνει έχει δοθεί με ισχύοντα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, για τους οποίους δεν επιτρέπειται η είσοδος σε κλειστούς χώρους στην εστίαση και τη διασκέδαση, ενώ εξετάζεται να προστεθεί και το λιανεμπόριο αν χρειαστεί. Αυτό ισχύει και για τα γήπεδα, όπου επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι.

¨Όσον αφορά τις άλλες δραστηριότητες όπως οι μετακινήσεις, η εργασία και η εκπαίδευση θα χρειάζεται τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού.

Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι την Κυριακή ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι οι επόμενες κατηγορίες για υποχρεωτικό εμβολιασμό θα είναι οι εκπαιδευτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι πρώτης γραμμής. Παράλληλα, ήδη έχουν εξαγγελθεί τα μέτρα για τους εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας και υγειονομικούς, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση τουλάχιστον μέχρι τις 15 Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβριου, αντίστοιχα.