Κορονοϊός: Διπλή ανησυχία από την ταυτόχρονη «έκρηξη» κρουσμάτων και ιικού φορτίου στα λύματα

Κορονοϊός: Διπλή ανησυχία από την ταυτόχρονη «έκρηξη» κρουσμάτων και ιικού φορτίου στα λύματα

Ρεκόρ τριμήνου οι 3.565 μολύνσεις του τελευταίου 24ωρου - Σε επίπεδα Ιανουαρίου η συγκέντρωση του ιού στα λύματα

Έντονη είναι πλέον η ανησυχία από τα τελευταία στοιχεία τόσο για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο από τον ΕΟΔΥ, όσο και από την επιθετική αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα, κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 3.565 νέες λοιμώξεις, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ τριμήνου, ενώ η αύξηση αυτή άρχισε να αποτυπώνεται και στις νοσηλείες, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία δε, οι περισσότερες εισαγωγές αφορούν νέους, ανεμβολίαστους πολίτες, με τον μέσο όρο ηλικίας να κυμαίνεται στα περίπου 27 έτη. Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί για την Αττική, όπου φαίνεται να υπάρχει διασπορά σε όλο σχεδόν το λεκανοπέδιο, με αυξημένα κρούσματα σε όλους τις Περιφερειακές Ενότητες.

Την ίδια ώρα, παρατηρείται «έκρηξη» του ιικού φορτίου στα λύματα του λεκανοπεδίου. Συγκεκριμένα, την εβδομάδα 12-18/7/2021 καταγράφηκε αύξηση 219% του ιικού φορτίου σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, αύξηση που αναμένεται να φανεί στα κρούσματα το επόμενο διάστημα. Αλλά και στην Θεσσαλονίκη, μπορεί τα κρούσματα να κινούνται σχετικά χαμηλά σε σύγκριση με τα τέλη του 2020-αρχές 2021, ωστόσο το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα εκτινάχθηκε κατά 260% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, προκαλώντας ανησυχία.

Προβληματισμός όμως επικρατεί και για την Κρήτη, αφού εκτός από τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγραφόταν σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, το ιικό φορτίο στα λύματα δείχνει τώρα «έκρηξη» τόσο στα Χανιά, όπου καταγράφηκε αύξηση 176% σε σύγκριση με τις μετρήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, όσο και στον Άγιο Νικόλαο, όπου καταγράφηκε αύξηση 110% στο ιικό φορτίο σε σύγκριση με τις μετρήσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Θωμαΐδης: Το φαινόμενο εξελίχθηκε πολύ γρήγορα. Δεν το περιμέναμε

Όπως είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ «εδώ και ένα μήνα παρατηρείται αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων, ωστόσο την τελευταία εβδομάδα η αύξηση είναι επιθετική». Όπως εξήγησε, η συγκέντρωση που παρατηρείται σήμερα, είναι αποτέλεσμα των κρουσμάτων που είχαν εντοπιστεί πριν από περίπου 5 ήμερες.

Ο κ. Θωμαΐδης σημείωσε, ότι ανάλογη συγκέντρωση του ιού υπήρχε στα λύματα την περίοδο περί τα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου, ωστόσο τότε η αύξηση ήταν πιο ομαλή. Ο καθηγητής δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι το φαινόμενο εξελίχθηκε πολύ γρήγορα. «Δεν το περιμέναμε» είπε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε επίσης, ότι για να περιοριστεί η διασπορά, χρειάζεται να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμών και η ιχνηλάτηση.

Τέλος, ο κ. Θωμαΐδης έκανε γνωστό, ότι είχε προταθεί να γίνονται μετρήσεις στα λύματα και στα νησιά που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ωστόσο δεν προχώρησε το συγκεκριμένο σχέδιο, καθώς η Ευρωπαϊκή Οδηγία λέει, οι μετρήσεις να γίνονται σε μεγάλες πόλεις.