Κορονοϊός: 7.000 ημερήσια κρούσματα τον Δεκαπενταύγουστο «βλέπει» ο Σαρηγιάννης

Κορονοϊός: 7.000 ημερήσια κρούσματα τον Δεκαπενταύγουστο «βλέπει» ο Σαρηγιάννης

«Σχεδόν, όχι όλοι, οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν»

Στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, τις μεταλλάξεις, αλλά και στα σενάρια για την πορεία της πανδημίας τον Αύγουστο αναφέρθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Σημαντική άνοδος της πανδημίας για όλα τα στελέχη που εμπλέκονται στη χώρα, για την «Α» τη βρετανική μετάλλαξη, για την Β1318 την πρώην νιγηριανή, για τη Δέλτα και για την πρώην νοτιοαφρικανική», είπε στην ΕΡΤ και πρόσθεσε:

«Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της μετάλλαξης Δέλτα είναι η πολύ μεγάλη μεταδοτικότητά της. Υπολογίζεται γύρω στο 60 με 70% πιο γρήγορη από την αντίστοιχη μεταδοτικότητα της «Α» για παράδειγμα».

Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι «η πρόβλεψη για 3.600 κρούσματα τον Δεκαπενταύγουστο βασιζόταν στον σχετικά χαμηλό αριθμό τεστ που γίνονταν μέχρι το τέλος Ιούνιου. Γίνονταν γύρω στα 40.000 τεστ. Αυτήν τη στιγμή γίνονται γύρω στις 75-80.000 τεστ κατά μέσο όρο τις ημέρες της εβδομάδας. Τα 3.600 αν τα πολλαπλασιάσετε επί δύο γίνονται εύκολα 7.200. Η πρόβλεψή μας είναι ότι θα φθάσουμε κοντά στις 7.000 τον Δεκαπενταύγουστο σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο, με την πιθανότητα να φθάσουμε σε συγκεκριμένες μέρες και λίγο παραπάνω».

Για το αν κολλήσουν όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο είπε: «Σχεδόν, όχι όλοι, οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν γιατί πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα φθάσουμε σε επίπεδο συνολικής ανοσίας που θα σταματήσει τη μεγάλη διασπορά.

Το δίλημμα για εμάς είναι: εμβολιαζόμαστε και δημιουργούμε την ανοσία τεχνητά, χωρίς πολλά προβλήματα ή την αφήνουμε να δημιουργηθεί φυσικά, δυστυχώς με πολλά προβλήματα και όχι λίγα όπως νομίζουμε».

Παρακαλούμε περιμένετε ...