Κορονοϊός: «Καμπανάκι» για κίνδυνο μακράς διάρκειας νόσησης που απειλεί τα παιδιά – Τι ισχύει για τον εμβολιασμό εγκύων

Κορονοϊός: «Καμπανάκι» για κίνδυνο μακράς διάρκειας νόσησης που απειλεί τα παιδιά – Τι ισχύει για τον εμβολιασμό εγκύων

Τι επισημαίνει ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος για το 4ο κύμα και τον εμβολιασμό

«Καμπανάκι» για τους κινδύνους με τους οποίους θα βρεθούν αντιμέτωποι οι ανεμβολίαστοι, αλλά και τα παιδιά με την επέλαση του τέταρτου κύματος του κορονοϊού χτύπησε το πρωί του Σαββάτου (17/07) ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε ότι το τέταρτο κύμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη αλλά εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει μεγάλος αριθμός νοσηλειών, γεγονός που θα οφείλεται στον εμβολιασμό. «Οι νοσηλείες θα αφορούν μόνο ανεμβολίαστους. Πολλοί από τους 50ρηδες και 60ρηδες θα κινδυνέψουν να νοσηλευτούν τις επόμενες εβδομάδες αν δεν εμβολιαστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι είπε για τον εμβολιασμό των εγκύων

Για τη χορήγηση του εμβολίου σε εγκύους τόνισε ότι «υπάρχουν δεδομένα από εκατοντάδες χιλιάδες εγκύους που εμβολιάστηκαν είτε πριν γεννήσουν, είτε μετά και δεν έχει επηρεάσει την εγκυμοσύνη τους.  Γέννησαν κανονικά χωρίς προβλήματα. Υπάρχουν πολλές δημοσιεύσεις σχετικά για τον εμβολιασμό των εγκύων, κυρίως με το εμβόλιο της Pfizer.

Προειδοποίηση για τον κίνδυνο της μακράς διάρκειας νόσησης που απειλεί και τα παιδιά

Όπως είπε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι και τα παιδιά νοσούν. Δεν τα εμβολιάζουμε απλώς για να συμβάλλουν στη συλλογική ανοσία. Μάλιστα όπως είπε, υπάρχει ενδεχόμενο να αναπτύξουν κορονοϊό με μακράς διάρκειας συμπτώματα. 

Σχετικά με τη χορήγηση μια ενισχυτικής δόσης εμβολίων, εξήγησε ότι είναι ανοιχτή η συζήτηση και τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει μια τελική απάντηση. Παράλληλα, εκτιμά πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει νέο εμβόλιο για την καταπολέμηση των μεταλλάξεων.

Τέλος, για τον Δημήτρη Κούβελα, μέλος της ελληνικής εταιρείας φαρμακολογίας, ο οποίος έχει εκφράσει τις αντιθέσεις του ως προς τον εμβολιασμό, ο καθηγητής δήλωσε ότι «δεν συμβάλλει με τις απόψεις τους στον εμβολιασμό και δεν συμφωνούν οι υπόλοιποι φαρμακολόγοι μαζί του, έχει κάνει ζημιά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Έχω λάβει πολλά παράπονα για τον συγκεκριμένο, προφανώς όμως έχει ακαδημαϊκή ελευθερία να εκφράζει τις απόψεις του».

Παρακαλούμε περιμένετε ...