Νέα μέτρα: Τι ισχύει για εστίαση, διασκέδαση και γήπεδα

Νέα μέτρα: Τι ισχύει για εστίαση, διασκέδαση και γήπεδα

Ποιοι μπορούν να μπουν πού - Ποια έγγραφα χρειάζονται

Μία ακόμα διευκόλυνση για τους εμβολιασμένους πολίτες τέθηκε σε εφαρμογή από χθες, Παρασκευή (17/07), οι οποίο, όπως προβλέπει η νέα ΚΥΑ, θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, αλλά και στα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης, επιδεικνύοντας μόνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι ανεμβολίαστοι και μη νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο δεν θα έχουν πρόσβαση σε:

  • κέντρα διασκέδασης,
  • υπηρεσίες εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών, υπηρεσίες που παρέχονται από
    καφενεία με τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια, internet café κ.λπ.
  • κλειστούς χώρους της εστίασης, θεάτρων, κινηματογράφων, τα escape rooms,
    κέντρα μπόουλινγκ και αναψυχής.
  • για τους πελάτες στα καταστήματα ΟΠΑΠ δεν απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται και μία αλλαγή, η οποία αφορά τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης (μπουζούκια, κλαμπ). Συγκεκριμένα, θα λειτουργούν ως αμιγείς χώροι, μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες και με χωρητικότητα 85%.

Πιο αναλυτικά, όλοι οι κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (Εστιατόρια, Καφέ, Κινηματογράφοι, Θέατρα) θα λειτουργούν ως εξής:

  • 85% πληρότητα
  • Χρήση μάσκας υποχρεωτική σε θέατρα/σινεμά
  • Ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test γονέων

Οι μικτοί χώροι δεν επιτρέπονται.

Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα):

Αμιγείς χώροι: 85% Πληρότητα με μάσκα

Μικτοί χώροι: 75% Πληρότητα για χώρους, 70% Πληρότητα για χώρους, 65% Πληρότητα για χώρους, Χρήση μάσκας υποχρεωτική σε όλους τους χώρους

Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ):

Αμιγείς χώροι: 85% Πληρότητα, Μόνο καθήμενοι

Μικτοί χώροι δεν επιτρέπονται.

Ανοιχτοί χώροι εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια):

Αμιγείς χώροι: Λειτουργία με τα ισχύοντα πρωτόκολλα της ΓΓ Εμπορίου

Μικτοί χώροι: Λειτουργία με τα ισχύοντα πρωτόκολλα της ΓΓ Εμπορίου

Για όλους τους κλειστούς χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφοι και θέατρα) θα λειτουργούν με 85% πληρότητα και με υποχρεωτική χρήση μάσκας σε θέατρα και σινεμά, ενώ οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.

Τι ισχύει για τα γήπεδα

Από τη Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021 θα επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, και η παρουσία θεατών (πλήρως εμβολιασμένων ή όσων έχουν νοσήσει) σε αγώνες που διεξάγονται σε ανοικτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα.

Στην, Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 3117, 16/07/2021) για τα «έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας» προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Από τις 19 Ιουλίου 2021 επιτρέπεται η παρουσία θεατών σε αγώνες ατομικών και ομαδικών αθλημάτων, σε ανοικτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Για ανοικτές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 80% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 25.000 θεατές.
  • Για ανοικτές εγκαταστάσεις χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 60%της χωρητικότητας και όχι πάνω από 10.000 θεατές.
  • Για κλειστές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 80% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 8.000 θεατές.
  • Για κλειστές εγκαταστάσεις χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 60% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 3.000 θεατές.
    Η δυνατότητα παρουσίας θεατών υφίσταται αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους θεατές ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο και έως 5% του μέγιστου επιτρεπτού αριθμού θεατών για μη εμβολιασμένους ανήλικους έως δεκαπέντε (15) ετών.
  • Οι ανήλικοι άνω των δώδεκα (12) και έως δεκαπέντε (15) ετών προσκομίζουν PCR Test εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών ή Rapid Test εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών προ της διεξαγωγής του αγώνα.
    Οι ανήλικοι έως και δώδεκα (12) ετών επιτρέπεται να εισέρχονται και με αρνητικό Self Test που έχει διενεργηθεί την ημέρα του αγώνα.
  • Ο έλεγχος γίνεται στις εισόδους των αθλητικών εγκαταστάσεων με τη χρήση ψηφιακής πλατφόρμας αναγνώρισης για πιστοποιητικά εμβολιασμού, PCR και Rapid Tests και, όπου υπάρχει η δυνατότητα, διενεργείται αντίστοιχος έλεγχος και κατά την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στο γήπεδο.
  • Οι εργαζόμενοι στους αθλητικούς χώρους κατά τη διεξαγωγή των αγώνων, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, προσκομίζουν PCR Test εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών ή Rapid Test εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών προ της διεξαγωγής του αγώνα.