Μαγιορκίνης: Στο 60% η μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα – Πώς σχολιάζει το σενάριο για 15.000 κρούσματα

Μαγιορκίνης: Στο 60% η μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα – Πώς σχολιάζει το σενάριο για 15.000 κρούσματα

«Ακόμα κι αν ένας εμβολιασμένος εισαχθεί στο νοσοκομείο θα έχει καλύτερη πορεία»

Την εκτίμησή του για την πορεία της πανδημίας στη χώρα με «φόντο» τη μετάλλαξη Δέλτα, έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής (16/07) ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, μετά και τη δυσοίωνη πρόβλεψη του ECDC για πενταπλασιασμό των κρουσμάτων κορονοϊού μέχρι την 1η Αυγούστου.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, ακόμα και στις χώρες που υπάρχουν λίγα κρούσματα, αυτά θα αυξηθούν. «Ο ιός πάντα μας εκπλήσσει. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ολλανδίας που είχαν λίγα κρούσματα και τώρα έχουν χιλιάδες», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Συγκρατημένη αισιοδοξία»

Για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι δεν θα φτάσουμε σε πολύ μεγάλα νούμερα κρουσμάτων.

Αναφορικά με το σενάριο περί 10.000-15.000 κρουσμάτων ημερησίως, ο επιδημιολόγος σχολίασε ότι για την ώρα μοιάζει δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά δεν αποκλείεται να συμβεί.

«Ακόμα κι αν ένας εμβολιασμένος εισαχθεί στο νοσοκομείο θα έχει καλύτερη πορεία»

Σχετικά με τις μεταλλάξεις στη χώρα μας, είπε πως η αίσθηση που έχουν οι ειδικοί είναι ότι έχει υποχωρήσει η μετάλλαξη Α' (Βρετανική) και έχει αντικατασταθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «είναι πάνω από το 60% η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα και προβλέπεται απίθανο να μην κυριαρχήσει».

Το βασικό στοιχείο εν μέσω αυτής της κατάστασης, δήλωσε πως είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων. «Το 90% στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστο. Ακόμα κι αν ένας εμβολιασμένος εισαχθεί στο νοσοκομείο θα έχει καλύτερη πορεία», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.