Κορονοϊός: Στο 3,5% εκτινάχθηκε ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας

Κορονοϊός: Στο 3,5% εκτινάχθηκε ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας

Η μετάλλαξη Δέλτα και η κινητικότητα των νέων αυξάνουν την διασπορά σύμφωνα με τα στοιχεία

«Καμπανάκι» κινδύνου για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.

Όπως τόνισε, ο δείκτης θετικότητας εκτοξεύθηκε μέσα σε δύο εβδομάδες από 1,3% στο 3,5%. Επεσήμανε δε, ότι έχει υποεκτιμηθεί ο πραγματικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, καθώς κατά την ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, πολλοί δηλώνουν άγνοια για το πού και από ποιον ενδεχομένως κόλλησαν.

Όσον αφορά στις νοσηλείες, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται με κορονοϊό 670 ασθενείς, ωστόσο οι νέες εισαγωγές έχουν αυξηθεί σε 567 με το μέσο όρο των ημερήσιων εισαγωγών να ανέρχονται σε 77. Επιπλέον, μία στις δύο εισαγωγές στα νοσοκομεία αφορά άτομα κάτω των 55 ετών, ενώ στα τέλη του περασμένου Μαρτίου ήταν μόλις τρεις στις δέκα.

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε, ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν «έξυπνο» ιό που προσαρμόζεται και επιβιώνει μέσω των μεταλλάξεων, αλλά έσπευσε να επισημάνει, ότι για την διασπορά δεν ευθύνεται μόνο ο ιός, αλλά και η χαλάρωση και η αλλαγή συμπεριφοράς μας. Κάλεσε δε όλους όσοι είναι άνω των 50 ετών να σπεύσουν να εμβολιαστούν και τους νέους να κάνουν το εμβόλιο, πριν πάνε διακοπές, για να μην φέρουν τον ιό στο οικογενειακό τους περιβάλλον επιστρέφοντας.