Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι παίρνουν σειρά μετά τους υγειονομικούς – Ποιες είναι οι προθεσμίες

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι παίρνουν σειρά μετά τους υγειονομικούς – Ποιες είναι οι προθεσμίες

Εστίαση - Διασκέδαση: Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικού rapid test στους ανεμβολίαστους σε εξωτερικούς χώρους

Η έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα πιέζει την κυβέρνηση για νέα μέτρα σε επίπεδο εμβολιασμών προκειμένου να θωρακισθούν οι δομές του κράτους.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μετά τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, υπό συζήτηση είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στους εκπαιδευτικούς. Στα πανεπιστήμια υπάρχουν σκέψεις για αποκλεισμό από τα αμφιθέατρα των φοιτητών που δεν θα είναι εμβολιασμένοι.

Επιπλέον καθίσταται υποχρεωτικός εμβολιασμός και για όλους τους νεοεισερχόμενους φιλοξενούμενους στις εν λόγω μονάδες. Τα πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων είναι 50.000 ευρώ στη δομή και 200.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.

Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί ξεκινούν με τους εργαζόμενους σε δημόσιες και τις ιδιωτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ. Θα πρέπει το σύνολο του προσωπικού τους να κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού έως τις 16 Αυγούστου.  Σε περίπτωση που επιμείνουν στην άρνησή τους θα τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών.

Μέχρι πότε πρέπει να εμβολιασθούν οι υγειονομικοί

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού μονάδων (υγειονομικό, διοικητικό και λοιπό) υγείας δημόσιων και ιδιωτικών αναφέροντας συγκεκριμένα:

  • Ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας
  • Διαγνωστικά κέντρα
  • Κέντρα Αποκατάστασης
  • Κλινικές
  • Νοσοκομεία
  • Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου έως την 1η Σεπτεμβρίου και να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται.

Εστίαση - Διασκέδαση: Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικού rapid test στους ανεμβολίαστους 

Μετά την ανακοίνωση ότι όλοι οι εσωτερικοί χώροι θα είναι για εμβολιασμένους, δόθηκε η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επιλέξουν αν θέλουν να είναι αμιγείς  και στους εξωτερικούς χώρους, δηλαδή μόνο για εμβολιασμένους. Αυτό σημαίνει ότι  θα σκαν άρουν τα πιστοποιητικά όλων των πελατών,  είτε κάθονται μέσα είτε κάθονται έξω.

Αν ο εξωτερικός χώρος όμως είναι μεικτός για να μπεις μέσα θα γίνεται έλεγχος πιστοποιητικού αλλά για να καθίσεις έξω θα ισχύει ό,τι  ισχύει και τώρα. Δε θα γίνεται κανένας έλεγχος.

Όπως μετέδωσε το Star είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αν πάμε στο «κακό» σενάριο έξαρσης της πανδημίας να γίνει υποχρεωτικό το rapid test σε ανεμβολίαστους για τους εξωτερικούς χώρους. Άλλωστε η εφαρμογή που σκανάρει τα πιστοποιητικά μπορεί αν χρειαστεί να σκανάρει και τα τεστ.

Τώρα το σήμα για πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό στις επιχειρήσεις εισάγει μια έμμεση υποχρεωτικότητα με την αυτορρύθμιση της αγοράς.