Κορονοϊός: Το πλάνο της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Ποιοι έπονται στη συνέχεια

Κορονοϊός: Το πλάνο της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Ποιοι έπονται στη συνέχεια

Τι θα συμβεί σε περίπτωση που τις επόμενες εβδομάδες δεν προχωρήσει το πρόγραμμα «Ελευθερία» για να... χτιστεί το τείχος ανοσίας

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν τονίσει τις τελευταίες μέρες ότι η χώρα δεν πρόκειται να μπει ξανά σε καραντίνα και μεγάλος στόχος είναι να «χτιστεί» το περιβόητο τείχος ανοσίας κατά του κορονοϊού. Βεβαίως, αυτό για να επιτευχθεί πρέπει να προχωρήσει γρήγορα το πρόγραμμα «Ελευθερία» με τους εμβολιασμούς, οι οποίοι σε περίπτωση που χρειαστεί θα γίνουν υποχρεωτικοί και σε άλλες κατηγορίας.

Αυτό είναι το πλάνο της κυβέρνησης, η οποία ήδη ανακοίνωσε χθες μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα πρέπει να εμβολιαστούν, αλλιώς θα τεθούν σε αναστολή μέχρι νεωτέρας...

Για τις κατηγορίες που… παίρνουν σειρά για υποχρεωτικό εμβολιασμό σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και στο τι θα γίνει με την εστίαση αναφέρθηκε ο Πέτρος Μποτσαράκος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Οι επόμενες κατηγορίες για τις οποίες θα εκκινήσει μια νέα συζήτηση περί υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι:
• Οι αθλητές, αφού και τα γήπεδα είναι πλέον μόνο για εμβολιασμένους θεατές.
• Οι εργαζόμενοι σε κρίσιμες υποδομές του κράτους, Όπως είναι η ΔΕΗ, ο ΔΕΔΗΕ, η ΕΥΔΑΠ και τα ΜΜΜ.

Φυσικά επειδή πολλοί θέτουν θέμα ηθικής και νομικότητας σε αυτά τα μέτρα, οι κυβερνώντες θα προχωρήσουν στην επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, εφόσον πάρουν το «πράσινο» φως από την αρμόδια επιτροπή.

Μιλώντας στο Α’ Πρόγραμμα του δημόσιου ραδιοφώνου ο Αντώνης Μανιτάκης καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, επισημαίνει πως: «η Πολιτεία προφανώς μπορεί να προβλέψει με νόμο μέτρα επιβολής του υποχρεωτικού εμβολιασμού και τη δυνατότητα αναστολής εργασίας». Μπορεί δηλαδή να πει σε έναν αρνητή ότι «τίθεσαι σε αναγκαστική άδεια, ή σε ένα είδος διαθεσιμότητας, καθώς παραβίασες έναν όρο, ένα καθήκον που έχεις, αυτό της υγιούς παροχής εργασιών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στις Ιδιωτικές Δομές το ποσοστό εμβολιασμένων ηλικιωμένων είναι 85% και των εργαζομένων 65%. Στις Δημόσιες, 77% είναι οι εμβολιασμένοι ηλικιωμένοι και 45% οι εργαζόμενοι.

«Είναι υποχρέωση οι εργαζόμενοι να εμβολιαστούν για να μπορέσουμε να προφυλάξουμε τους ανθρώπους που φιλοξενούμε», σχολιάζει ο Ζώης Κολιός, πρόεδρος του Γηροκομείου Αθηνών.

Έως την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα υγείας.