Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι ισχύει για όσους λένε «όχι» στο εμβόλιο – Αυστηρές κυρώσεις

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι ισχύει για όσους λένε «όχι» στο εμβόλιο – Αυστηρές κυρώσεις

Σήμερα οι ανακοινώσεις για την εξειδίκευση των μέτρων

Διευκρινήσεις για τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, θα δώσουν σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ όσοι δεν το πράξουν, θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά.

Από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ανάμεσα στις κυρώσεις, για όσους το αρνηθούν, θα είναι να λαμβάνουν το υπόλοιπο της αδείας τους. Στην περίπτωση που δεν εμβολιαστεί και σε αυτό το χρονικό διάστημα, τότε να μπαίνει σε καθεστώς αναστολής εργασίας άνευ αποδοχών.

Ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι.

Παράλληλα ανακοινώθηκε πως από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών.

Τόσο σε ανοικτούς όσο και κλειστούς χώρους, θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι και όχι όρθιοι στα καταστήματα.