«Μάχη» με τα πύρινα μέτωπα και τους ανέμους σε Εύβοια και Αττική – Εκκενώθηκαν οικισμοί

«Μάχη» με τα πύρινα μέτωπα και τους ανέμους σε Εύβοια και Αττική – Εκκενώθηκαν οικισμοί

Σε διαρκή κινητοποίηση από το πρωί του Σαββάτου ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

«Μάχη» με τα πύρινα μέτωπα έδωσαν από το πρωί του Σαββάτου οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Βαρνάβα Αττικής και Νέα Στύρα Ευβοίας, με τους ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν την κατάσβεση.

Λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι ξέσπασε η φωτιά σε δύσβατη βασική περιοχή στον Βαρνάβα Αττικής. Αμέσως εκκενώθηκαν αγροικίες στην περιοχή, ενώ παρά το γεγονός ότι οι ισχυροί άνεμοι ενίσχυαν την ταχύτητα της φωτιάς, δεν απειλήθηκε κατοικημένη περιοχή. Στη κατάσβεση επιχείρησαν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις και σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση από τον υφυπουργο Πολιτικής Προστασίας, η εικόνα το απόγευμα του Σαββάτου ήταν πολύ βελτιωμένη και υπήρχαν μικρές αναζωπυρώσεις εντός της περιμέτρου.

Η μεγάλη πυρκαγιά στα Νέα Στύρα Ευβοίας ανάγκασε τις αρχές να εκκενώσουν προληπτικά του οικισμούς Νημπορειό και Καγκαδαίοι, ενώ εστάλη ειδοποίηση από το 112 σε όσους βρισκόταν στην περιοχή, να απομακρυνθούν. Η φωτιά σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά δεν απειλεί κατοικίες και υποδομές. Πάνω από την περιοχή πέταξε με ελικόπτερο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όσον αφορά στις πυρκαγιές σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε, ότι καίγεται χαμηλή βλάστηση ενώ νωρίτερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να αποτρέψουν τις φλόγες να μπουν σε βιομηχανική ζώνη.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή 11 Ιουλίου

Πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς στη νότια ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη προβλέπει για αύριο Κυριακή 11 Ιουλίου η Πολιτική Προστασία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Κυριακή 11 Ιουλίου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

- Περιφέρεια Αττικής

- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)

- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

- Περιφέρεια Κρήτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Παρακαλούμε περιμένετε ...