Κορονοϊός: Ανησυχία για την διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα – Στο επίκεντρο εμβολιασμοί και εστίαση

Κορονοϊός: Ανησυχία για την διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα – Στο επίκεντρο εμβολιασμοί και εστίαση

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθούν οι κατηγορίες υποχρεωτικού εμβολιασμού και οι νέοι κανόνες λειτουργίας της εστίασης

Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών και της κυβέρνησης για την έξαρση της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι, λόγω και της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, που αναμένεται να έχει επικρατήσει και στη χώρα μας.

Το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε Αττική και Κρήτη, ενώ συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές για τα δεκάδες κρούσματα που έχουν εντοπιστεί σε παιδιά και εργαζόμενους σε τρεις κατασκηνώσεις στη Χαλκιδική, τα Χανιά και το Καπανδρίτι.

Η έκρηξη στα κρούσματα, αλλά και το γεγονός ότι η διασπορά του κορονοϊού εντοπίζεται πλέον κυρίως στις νεότερες ηλικίες (καθώς το 75% των νέων κρουσμάτων αφορά άτομα κάτω των 34 ετών, ενώ η διάμεση ηλικία των φορέων που εντοπίζονται πλέον είναι τα 23 έτη) αφήνει ανοιχτό παράθυρο για τροποποίηση των αποφάσεων, καθώς στόχος είναι πάντα η προστασία της δημόσιας υγείας.

Εν τω μεταξύ, τις επόμενες μέρες θα γνωστοποιηθούν οι λεπτομέρειες για το μέτρο διαχωρισμού των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης σε αμιγείς και μεικτούς χώρους, αλλά και σε ποιες κατηγορίες εργαζομένων ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχή θα γίνει από τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, θα ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και δομές υγείας, ενώ σε δεύτερο χρόνο εξετάζεται ο εμβολιασμός να καταστεί υποχρεωτικός στις ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας και τους εκπαιδευτικούς.