Τζανάκης: Ίσως δούμε και 2.500-3.000 κρούσματα την ημέρα την ερχόμενη εβδομάδα

Τζανάκης: Ίσως δούμε και 2.500-3.000 κρούσματα την ημέρα την ερχόμενη εβδομάδα

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας χαρακτήρισε βραδυφλεγείς βόμβες για τον κορονοϊό τις παιδικές κατασκηνώσεις

Εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού χαρακτήρισε τις παιδικές κατασκηνώσεις ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, μετά τα δύο περιστατικά σε Χανιά και Χαλκιδική.

Όπως τόνισε ο κ. Τζανάκης «στην παρούσα υγειονομική κατάσταση τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις κατασκηνώσεις είναι ελλιπή» και συμπλήρωσε ότι «δεν γίνεται τα παιδιά να μπαίνουν με self ή rapid test και να τα υπηρετούν άνθρωποι μη εμβολιασμένοι. Είναι βραδυφλεγείς βόμβες εκεί μέσα. Υπάρχει έντονη κινητικότητα. Θα μπορούσε να είναι εξαιρετική κοινωνική φούσκα για τα παιδιά, αν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στεγανοποιούσαν την είσοδο του ιού». Προέβλεψε δε, ότι «το 10% των παιδιών θα νοσήσουν από αυτές τις δύο κατασκηνώσεις».

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, είπε ότι «υπάρχουν εκτιμήσεις για 2.500-3.000 κρούσματα τον Αύγουστο. Εμείς πιστεύουμε, ότι θα πάμε γρηγορότερα εκεί, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα. Χρειάζεται εγρήγορση και ίσως νέα μέτρα. Η Κύπρος έχει 900 κρούσματα καθημερινά και είναι 11 φορές μικρότερη σε πληθυσμό, αν τα ανάγουμε στον πληθυσμό της Ελλάδας είναι 10.000 κρούσματα και κάνει 41.000 τεστ. Αν κάναμε κι εμείς κατ’ αναλογία πληθυσμού 300.000 τεστ που κάνει η Κύπρος… Έτσι που καλπάζει ο ιός ίσως δούμε τον Αύγουστο πάνω από 3.000 κρούσματα. Το ζήτημα είναι πως θα επηρεάσουν το σύστημα υγείας».