Συναγερμός στη Δυτική Μακεδονία: Ανεξέλεγκτη η αύξηση των μινκ

Συναγερμός στη Δυτική Μακεδονία: Ανεξέλεγκτη η αύξηση των μινκ

Τι σκέπτονται ειδικοί και περιβαλλοντικές οργανώσεις

Με σωρεία προβλημάτων βρίσκεται αντιμέτωπη η Δυτική Μακεδονία, λόγω της ανεξέλεγκτης αύξησης των μινκ σε αρκετές περιοχές.

Όπως μεταδίδει το ertnews.gr, το είδος είδος πολλαπλασιάστηκε δραματικά, όταν απελευθερώθηκαν περίπου 50.000 μινκ από μονάδες εκτροφής το 2010 σε Καστοριά και Σιάτιστα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στην Κοζάνη τα άγρια ζώα κάνουν καθημερινά την εμφάνισή τους σε μπαλκόνια, αυλές και εισόδους πολυκατοικιών, αναζητώντας τροφή. Οι κάτοικοι όπως λένε προσπαθούν κάθε βράδυ να απομακρύνουν τα μικρά θηλαστικά με φακό. Πολλοί φοβούνται να ανοίξουν τα παράθυρα και τις πόρτες τους, γιατί δεν ξέρουν πώς θα αντιδράσουν τα μινκ. Τα ζώα κάνουν επιθέσεις στα κοτέτσια και τρώνε τα αυγά των πουλιών.

Στη σκέψη των ειδικών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι η εκπόνηση προγράμματος για την παγίδευση των μινκ. Ήδη έχουν τοποθετηθεί παγίδες στην Καστοριά. Όσο για το ποιος έχει αρμοδιότητα, είναι ο δήμος, όταν πρόκειται για κατοικημένη περιοχή, το δασαρχείο εκτός κατοικημένης περιοχής και η κτηνιατρική υπηρεσία, όταν υπάρχει επίθεση σε άνθρωπο, όπως συνέβη προ ημερών στη Σιάτιστα.