Κορονοϊός: Επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους εισηγούνται οι ειδικοί

Κορονοϊός: Επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους εισηγούνται οι ειδικοί

Ο εμβολιασμός το μόνο όπλο στην ανάσχεση της πανδημίας τονίζουν - Εφιαλτική πρόβλεψη για 3.500 κρούσματα ημερησίως τον Αύγουστο

Η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας έχει θορυβήσει ακόμη και τους ειδικούς, με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να επεξεργάζονται τη λήψη νέων μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαίωσε μιλώντας στο Mega ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Δημήτρης Παρασκευής, είναι η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, χωρίς διαχωρισμούς σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. «Τα νούμερα είναι αδιαμφισβήτητα, σε ό,τι αφορά στη συνεχιζόμενη αύξηση» τόνισε ο κ. Παρασκευής, υπογραμμίζοντας ότι στα θετικά είναι, πως αυτή η αύξηση των κρουσμάτων αφορά σε άτομα νεαρής ηλικίας που έχουν μικρό κίνδυνο για βαριά νόσηση.

«Πλέον έχουμε δύο στόχους: πρώτον να περιοριστεί η διασπορά σ’ αυτές τις ηλικίες, αλλά και πιο σημαντικό να μην υπάρξει διασπορά σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιών, οι οποίοι έχουν αυξημένο κίνδυνο για νοσηλείες ή ακόμα και θάνατο» ανέφερε το μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Σχολιάζοντας τα αυξημένα κρούσματα στις ηλικίες 18-39 ετών, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας σημείωσε πως παίζουν σημαντικό ρόλο «η αυξημένη κινητικότητα σ’ αυτές τις ηλικιακές ομάδες, αλλά και τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού, δεδομένου ότι άνοιξε αργότερα για αυτές τις κοινωνικές ομάδες».

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων, πιο αυστηρών μέτρων, ο κ. Παρασκευής υποστήριξε, ότι αν ληφθούν, θα είναι πιο συγκεκριμένα και όχι γενικές απαγορεύσεις. «Δεδομένης της ιδιαιτερότητας αυτής της έξαρσης κρουσμάτων που αφορά κυρίως νεαρές ηλικιακές ομάδες, ότι ακόμα δεν παρατηρείται αύξηση στις νοσηλείες και ο κίνδυνος για την αύξησης είναι μικρότερος λόγω του εμβολιασμού» εξήγησε, ενώ τόνισε πως θα γίνει αρχικά μια προσπάθεια να μειωθεί η διασπορά, καθώς και στοχευμένα μέτρα.

Τέλος, ο κ. Παρασκευής αναφέρθηκε και στη μη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και το ενδεχόμενο επαναφοράς της, υπογραμμίζοντας πως είναι ακόμα υπό εξέταση η επαναφορά της σε κάποιες περιοχές, που παρουσιάζουν έξαρση, τονίζοντας πως το θέμα θα συζητηθεί στην αυριανή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων.


Σαρηγιάννης: 3.500 κρούσματα ημερησίως τον Δεκαπενταύγουστο

Υπέρ της επαναφοράς της καθολικής υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους τάσσεται και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος έκανε μία εφιαλτική πρόβλεψη για 3.500 κρούσματα την ημέρα τον Δεκαπενταύγουστο. «Έχει αρχίσει να αναπτύσσεται το 4ο κύμα, μπορεί να πάμε μέχρι τα 3.500 κρούσματα ημερησίως στις 15 Αυγούστου, αυτό φαίνεται από τα μοντέλα που έχουμε αναπτύξει, βασισμένα στην δυναμική των πληθυσμών», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Αιφνιδιασμένος από την ταχύτητα του χρόνου δήλωσε ο καθηγητής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «συνέβησαν όλα πολύ πιο γρήγορα, εγώ τα περίμενα μετά από 15 μέρες και αυτό έχει να κάνει με την υπερχαλάρωση των μέτρων, εν μέρει και με την μετάλλαξη Δέλτα. Αλλά δεν είναι το κυρίαρχο στοιχείο, υπάρχει και η ανάκαμψη της βρετανικής μετάλλαξης σε συνδυασμό και με την αύξηση της διασποράς της νιγηριανής», ενώ εκτίμησε πως θα δούμε στην διάρκεια του τέταρτου κύματος να αυξάνονται και τα νούμερα στις ΜΕΘ, όπως είχε γίνει και στο 2ο και το 3ο κύμα της πανδημίας.

«Οι νέοι εμβολιάζονται περισσότερο αυτή την στιγμή, ωστόσο έχουν μια ελευθεριάζουσα κοινωνική κινητικότητα και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Αυτό που βλέπουμε τώρα εξηγεί γιατί υπήρχαν οι διάφοροι περιορισμοί, όπως στα κέντρα διασκέδασης. Θα πρέπει να πάρουμε μερικά μέτρα πίσω, όπως στις μάσκες, το θέμα της μουσικής και της διασκέδασης από μια ώρα και έπειτα».

Αναφορικά με το ποιες περιοχές ανησυχούν επιδημιολογικά τον κ. Σαρηγιάννη, επιβεβαίωσε πως η Αττική έχει θέμα. «Ύστερα το Νότιο Αιγαίο, το Ρέθυμνο είναι κόκκινο και πρέπει να πάρει σοβαρά μέτρα προστασίας ενώ και το Ηράκλειο είναι σε αντίστοιχη κατάσταση. Με ανησυχεί και θα έστελνα κλιμάκια για επιτήρηση στο Λασίθι, γιατί η καμπύλη έχει γυρίσει προς τα πάνω. Επίσης, τα Ιωάννινα είναι στα όρια του κόκκινου και η Μαγνησία».

Μιλώντας δε στο Mega, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής δήλωσε θετικός στην καθολική χρήση μάσκας από όλους. «Ναι στις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους άσχετα από το αν κάποιος είναι εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος» είπε χαρακτηριστικά ερωτηθείς σχετικά, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι σημαντικό όπλο είναι και τα self-tests τα οποία «μας καθοδήγησαν στην πτώση που ζήσαμε».