Θεμιστοκλέους για AstraZeneca: Λίγα αιτήματα για δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο

Θεμιστοκλέους για AstraZeneca: Λίγα αιτήματα για δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο

«Τα ποσοστά εμβολιασμού είναι τα υψηλότερα που θα μπορούσαμε να έχουμε σαν χώρα αυτή την στιγμή»

«Τα ποσοστά εμβολιασμού είναι τα υψηλότερα που θα μπορούσαμε να έχουμε σαν χώρα αυτή την στιγμή»,  τόνισε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας,Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Πλέον περνάμε στην φάση που έχουμε μια επιβράδυνση στο κλείσιμο των ραντεβού, έχουμε μπει στην φάση «Δ» στο επιχειρησιακό σχέδιο, όπου έχουμε περισσότερα ραντεβού από το ενδιαφέρον των πολιτών. Εμείς έχουμε υπολογισμένο και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο τι θα γίνει», τόνισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Απορρίπτοντας την κριτική ότι υπήρξε καθυστέρηση για τον εμβολιασμό σε απομακρυσμένες περιοχές, λέγοντας «δεν αργήσαμε να πάμε στις απομακρυσμένες περιοχές, με πάνω από 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα και 7.000 υγειονομικούς. Τώρα πάμε…».

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο δεύτερης δόσης εμβολιασμού με διαφορετικό σκεύασμα για όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, είπε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ συστήνει η δεύτερη δόση να είναι ίδια με την πρώτη δόση. Στην χώρα μας υπάρχει διαδικασία μέσω γιατρού να κάνει κάποιος δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο. Έχουν γίνει λιγότερα από 250 αιτήματα για αλλαγή της δεύτερης δόσης από πολίτες που έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, είναι λιγότερο από το 0,5% της δεύτερης δόσης. Έχουν εγκριθεί όλα».

«Το επίπεδο εμβολιασμών που δεν γίνονται με το AstraZeneca, είναι ίδιο με της Pfiezer και της Moderna. Γίνεται καθημερινά πάνω από το 97% των εμβολίων. Δεν υπάρχει “κύμα ακυρώσεων”», σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Παρακαλούμε περιμένετε ...