Εθνική Πινακοθήκη: Έρευνα για το αν ο 49χρονος να συνδέεται και με άλλες κλοπές

Εθνική Πινακοθήκη: Έρευνα για το αν ο 49χρονος να συνδέεται και με άλλες κλοπές

Θα ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη σε βάρος του κατηγορούμενου

Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζουν οι αρχές για τον 49χρονο, που σχετίζεται με την κλοπή έργων στην Εθνική Πινακοθήκη. Ερευνάται αν συνδέεται και με άλλες κλοπές.

Ο 6ος τακτικός ανακριτής, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση, αναμένεται με διάταξη του να ζητήσει την λήψη DNA από τον προφυλακισμένο ελαιοχρωματιστή ώστε να ερευνηθούν όλα τα ενδεχόμενα που παραμένουν ανοιχτά.

Παράλληλα, θεωρείται θέμα χρόνου η επιστροφή των πινάκων του Πικάσο και του Μοντριάν στην Εθνική Πινακοθήκη, απ' όπου εκλάπησαν πριν από εννέα χρόνια. Ήδη, ο δικαστικός λειτουργός έχει συγκεντρώσει τα έγγραφα από τα οποία προκύπτει και επισήμως, όπως απαιτεί ο νόμος, ότι η κυριότητα των δύο έργων τέχνης ανήκει στην Πινακοθήκη. Έτσι, αναμένεται άμεσα να εκδοθεί το βούλευμα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας με το οποίο θα αποφασίζεται η απόδοση των πινάκων στην Εθνική Πινακοθήκη.

Στην επόμενη φάση εκτιμάται, από αρμόδιες πηγές, ότι θα ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη σε βάρος του κατηγορούμενου. Την κίνηση αυτή θα σηματοδοτήσει η εκτίμηση για την αξία των δύο πινάκων , που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ (σ.σ. αυτό είναι το όριο που θέτει ο Ποινικός Νόμος) γεγονός που στην πράξη σημαίνει πως θα αλλάξει το πλαίσιο ποινής που προβλέπεται για τους δράστες τέτοιων αξιοποίνων πράξεων .