Πώς θα λειτουργήσει η ψηφιακή εφαρμογή για τους εμβολιασμένους σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας

Πώς θα λειτουργήσει η ψηφιακή εφαρμογή για τους εμβολιασμένους σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας

Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή - Τι ισχύει με τους αμικείς και τους μεικτούς χώρους

Τον τρόπο με τον οποίο θα ελέγχονται αν είναι εμβολιασμένοι ή αρνητικοί σε διαγνωστικά τεστ οι πελάτες κατά την είσοδο τους στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, ανέλυσε σήμερα ο γ.γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος.

Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, η ταυτοποίηση θα γίνεται μέσω ψηφιακής εφαρμογής, που θα επιβεβαιώνει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης σε covid-free χώρους και των rapid ή PCR test σε μικτούς χώρους. Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο «μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα ξεκινήσει η λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής για τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων ψυχαγωγίας, μέσω της οποίας θα κάνουν έλεγχο στους πελάτες, για να τους επιτρέψουν να εισέλθουν στα καταστήματα τους».

Ο γ.γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε, ότι οι ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης δεν θα χρειαστεί να προμηθευτούν κάποιο μηχάνημα, για την διασταύρωση των στοιχείων αυτών και οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν, γιατί δεν θα υπάρχει διαρροή των προσωπικών τους δεδομένων. Οι καταστηματάρχες, εξήγησε, «εντελώς δωρεάν θα μπορούν να κατεβάζουν την εφαρμογή σε κινητό, για να κάνουν τον έλεγχο», ενώ ερωτηθείς σχετικά με την ταυτοποίηση των στοιχείων των πελατών, διευκρίνησε, ότι «δεν έχει υπάρξει οδηγία για έλεγχο ταυτοπροσωπίας από τους υπαλλήλους των καταστημάτων. Αν υπάρξει τέτοια σκέψη θα είμαστε έτοιμοι να την υλοποιήσουμε και εμείς».

Πώς θα λειτουργεί η ψηφιακή εφαρμογή

Η έναρξη των διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους πολίτες στα καταστήματα εστίασης θα ξεκινήσει από τις 15 Ιουλίου. Η ψηφιακή εφαρμογή θα είναι δωρεάν και θα κατεβαίνει από το gov.gr στα κινητά τηλέφωνα ή τα τάμπλετ των υπαλλήλων της επιχείρησης, που θα είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο των πιστοποιητικών.

Από την πλευρά τους, οι πελάτες των καταστημάτων θα επιδεικνύουν το πιστοποιητικό ή το αποτέλεσμα του τεστ, είτε σε ηλεκτρονική μορφή, είτε εκτυπωμένο σε χαρτί.

Πώς διαχωρίζονται τα καταστήματα σε αμιγείς ή μικτούς χώρους

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, η χωρητικότητα στους κλειστούς χώρους για τους εμβολιασμένους θα κυμαίνεται από 75% έως 85%, ενώ στους μικτούς από 25% έως 75%.

Μετά από απόφαση του ιδιοκτήτη για τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης του, στους αμιγείς χώρους θα επιτρέπονται μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι, αφού έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους και όσοι έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. Στους αμιγείς χώρους δεν απαιτείται η χρήση μάσκας, σε αντίθεση με τους μικτούς.

Στους μικτούς χώρους θα εισέρχονται όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.