Παπαευαγγέλου: Δεν έχουμε εισηγηθεί εμβολιασμό των εφήβων, αλλά εκφραζόμαστε θετικά – Θα συνεδριάσουμε αύριο

Παπαευαγγέλου: Δεν έχουμε εισηγηθεί εμβολιασμό των εφήβων, αλλά εκφραζόμαστε θετικά – Θα συνεδριάσουμε αύριο

Πώς θα χτιστεί το τείχος ανοσίας

Για το θέμα του εμβολιασμού των εφήβων εν μέσω της μετάλλαξης Δέλτα, μίλησε στην ΕΡΤ η Bάνα Παπαυεαγγέλου, καθηγήτρια Γ’ Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής.

«Αυτή την στιγμή υπάρχει έγκριση μόνο στο εμβόλιο της Pfizer/BioΝΤech για παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών. Για τα άλλα εμβόλια αναμένουμε κάποια έγκριση. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εισηγηθεί τον εμβολιασμό των εφήβων και είναι κάτι για το οποίο εκφραζόμαστε θετικά. Οι σκέψεις μας είναι καταρχήν για τα παιδιά του Λυκείου, για το λόγο ότι τα παιδιά αυτά πρώτον, μεταδίδουν τον ιό περισσότερο από τα μικρά παιδιά. Δεύτερον, φαίνεται να αρρωσταίνουν περισσότερο και να μοιάζουν με το προφίλ των ενηλίκων. Είναι συνήθως ασυμπτωματικά. Έχουν σαφώς μεγαλύτερη κινητικότητα και επίσης μεγάλη αγωνία για την εκπαιδευτική δραστηριότητα καθώς είναι στην τελευταία γραμμή για τις πανελλήνιες».

«Μόνο για το εμβόλιο της Pfizer μιλάμε αυτή τη στιγμή. Θα συνεδριάσουμε αύριο. Είναι μια απόφαση που μελετάμε».

«Το τείχος ανοσίας είναι επιθυμητό. Τι να το κάνεις να έχεις εμβολιασμένους εφήβους όταν τα παιδιά του δημοτικού γυρίσουν και κολλήσουν τον 70αρη παππού, ο οποίος θα νοσήσει και θα πεθάνει. Προτεραιότητα είναι να εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 50 ετών. Τα παιδιά θα εμβολιαστούν για τους δικούς τους λόγους, όχι για να βοηθήσουν τους μεγάλους ανθρώπους. Οι μεγάλοι πρέπει να το συνειδητοποιήσουν ότι το κάνουν για τον εαυτό τους. Γι’ αυτούς πασχίζουμε ενάμιση χρόνο τώρα. Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου είναι η ηλικία».