Σύψας: Η Επιτροπή δεν έδωσε καμία οδηγία να βγουν οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Σύψας: Η Επιτροπή δεν έδωσε καμία οδηγία να βγουν οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Μήνυμα Σύψα προς την πολιτεία: Να μην κάνει δηλώσεις ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα

Την προειδοποίηση ότι «είναι θέμα χρόνου να έρθει το 4ο κύμα στην Ελλάδα» έκανε το πρωί της Δευτέρας (05/07) ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η ποτέ δεν δόθηκε οδηγία από την Επιτροπή να βγουν οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.

«Είναι θέμα χρόνου να έρθει το 4ο κύμα στην Ελλάδα. Γύρω στα μέσα Αυγούστου θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων. Θα φοβόμουν να είμαι ανεμβολίαστος ενώ έρχεται 4ο κύμα. Μου κάνει εντύπωση πώς μερικοί άνθρωποι παίρνουν τεράστιο ρίσκο να μένουν ανεμβολίαστοι. Οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα να εμβολιαστούν, καμία ηλικία δεν είναι άτρωτη», τόνισε ο καθηγητής.

Ο κ. Σύψας σημείωσε ότι οι νέοι άνθρωποι, διασπείροντας τον κορονοϊό, βάζουν σε κίνδυνο αγαπημένα πρόσωπα αλλά και την οικονομία της χώρας, ενώ παράλληλα τόνισε πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική. «Είναι προς διερεύνηση αν η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο επικίνδυνη», σημείωσε.

«Οι κλειστοί χώροι είναι χώροι υπερμετάδοσης. Υπάρχει μία τεράστια παρεξήγηση: η Επιτροπή δεν έδωσε καμία οδηγία να βγουν οι μάσκες. Η επιτροπή είπε ότι όταν βγαίνουμε από το σπίτι να φοράμε τις μάσκες. Δεν έχουμε δώσει ποτέ εντολή βγάλτε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους», υπογράμμισε ο κ. Σύψας και συνέχισε:

«Ο εμβολιασμένος έχει πολύ μικρές πιθανότητες να μολυνθεί και έχει ελάχιστη πιθανότητα να μολύνει άλλους. Ένας ανεμβολίαστος μπορεί να μολύνει 8 ανθρώπους. Σχεδόν όλοι οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν. Θα αυξηθεί η πίεση στο σύστημα υγείας και θα χρειαστούν οριζόντια μέτρα. Όλα εξαρτώνται από την πίεση του συστήματος υγείας».

Σύψας: Θα ήταν καλό η Πολιτεία να μην κάνει δηλώσεις ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα

Παράλληλα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας ανέφερε ότι θα ήταν καλό η Πολιτεία να μην κάνει δηλώσεις ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχει σχέδιο για τις μετακινήσεις με δημόσια Μέσα Μεταφοράς με μοριακό ή rapid test. «Δύο διαφορετικές ζώνες στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά στην επιδημία», είπε.

Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολίων ανέφερε ότι νομικά «δεν γίνεται να κάνουμε τα εμβόλια υποχρεωτικά. Χρειάζεται η συναίνεση γιατί έχουν άδεια προσωρινή, όταν οι εταιρείες πάρουν κανονική άδεια τότε το ξαναβλέπουμε».

«Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τα σχολεία»

Για τα παιδιά και το άνοιγμα των σχολείων σημείωσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα αγαπά πολύ τους νέους. «Εάν γίνει αυτό που θα γίνει το φθινόπωρο θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τα σχολεία δεν ξέρω πόσο θα μπορέσουν να μείνουν ανοιχτά. Σε αυτό το κύμα θα μολυνθούν οι πάντες. Θα είναι η τελευταία πράξη του δράματος στην Ελλάδα».

Τέλος ο κ. Σύψας τόνισε ότι η covid αφήνει παρενέργειες και κάλεσε ακόμη μια φορά όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν.