Συναγερμός στην Κρήτη για την εξέλιξη της πανδημίας και τη μετάλλαξη Δέλτα

Συναγερμός στην Κρήτη για την εξέλιξη της πανδημίας και τη μετάλλαξη Δέλτα

Η αύξηση των κρουσμάτων στο Ρέθυμνο αλλά και της ινδικής μετάλλαξης στο Ηράκλειο προκαλεί ανησυχία

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Κρήτης, τόσο για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, όσο και για την διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα.

Ειδικότερα, σήμερα το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 11 νέα κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης στην Κρήτη. Τα κρούσματα αφορούν στο σύνολό τους την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ενώ σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας – Βιολογίας Εξωκυττάριου Χώρου, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, σχεδόν τα μισά από τα 30 συνολικά, δηλαδή τα 14 κρούσματα της μετάλλαξης προέρχονται από ιχνηλατήσεις ή και συρροές και τα υπόλοιπα είναι διάσπαρτα.

Σημειώνεται ότι ήδη στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου είχαν εντοπιστεί την προηγούμενη εβδομάδα άλλα 19 κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης και σε αυτά έρχονται να προστεθούν τα νέα 11, τα οποία εντοπίστηκαν κατά την γονιδιωματική ανάλυση που έγινε σε δείγματα που βρέθηκαν θετικά την περίοδο μέχρι τις 21 Ιουνίου.

Τα 11 νέα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα, εξηγεί ο κ. Ζαφειρόπουλος, αναφέρονται σε ένα διάστημα περίπου δύο εβδομάδες πίσω και αν συνυπολογιστούν τα 19 προηγούμενα, αποτελούν περίπου το 50% του συνόλου των θετικών κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει ότι η παρουσία του συγκεκριμένου στελέχους αυξάνεται, την ώρα που το βρετανικό υποχωρεί. Η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς εκτιμούν, ότι είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων και άρα επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Την ίδια ώρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 71 νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Κρήτη το τελευταίο 24ωρο, από τα οποία 25 αφορούν το Ηράκλειο, ενώ την μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν τα 39 νέα κρούσματα στο Ρέθυμνο, καθώς υπάρχουν φόβοι για πιθανή παρουσία της ινδικής μετάλλαξης, παρόλο που μέχρι τώρα όλα τα κρούσματα Δέλτα αφορούν αποκλειστικά το Ηράκλειο και δεν έχουν εντοπιστεί άλλα στις υπόλοιπες τρεις περιφερειακές ενότητες του νησιού.

«Πέρα από το εμβολιαστικό πρόγραμμα, εκτιμώ ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας νέο σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να μην έχουμε ξανά αύξηση των συνολικών κρουσμάτων, εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα» δήλωσε ο κ. Ζαφειρόπουλος, ερωτηθείς σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι από το ινδικό στέλεχος.