Μαγιορκίνης: Η επιδημία στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα έδειξε επιδείνωση

Μαγιορκίνης: Η επιδημία στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα έδειξε επιδείνωση

«Σημαντική επιδείνωση ωστόσο βλέπουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Ρωσία»

Η επιδημία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο σε αρκετές χώρες, καθώς τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης πλησιάζουν το 50%, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Η διείσδυση του στελέχους «Δ» είναι πλέον σαφής και αναμένεται η επικράτησή του τις επόμενες εβδομάδες σε πολλές χώρες, είπε και τόνισε ότι το σημαντικό είναι η εξαιρετικά υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης «Δ».

Επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας

O συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε τάσεις μικρής αύξησης, η πίεση ωστόσο στο ΕΣΥ αποκλιμακώνεται σταθερά.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε κατά 28% επί του συνόλου των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο υποχωρεί σε λιγότερες από 50 ανά μέρα, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μικρότερο της μονάδας.

Καταγράφηκαν 5% περισσότερες διαγνώσεις απ' ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα, ανεβαίνοντας σε περίπου 420 διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Ο αριθμός των πολιτών που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκε κατά 13%, σε περίπου 15 ανά ημέρα. Τα στοιχεία έδωσε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 31 εκατομμύρια συσκευές self-test σε περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες.

Σχεδόν 26 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας είναι σχεδόν 37.000.