Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19: Ποιοι μπορούν να το εκδώσουν, πώς λειτουργεί και πώς εκδίδεται

Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19: Ποιοι μπορούν να το εκδώσουν, πώς λειτουργεί και πώς εκδίδεται

Τι πρέπει να κάνετε αν δεν είναι δυνατή η έκδοση της βεβαίωσης ηλεκτρονικά

Από σήμερα 1η Ιουλίου μπαίνει σε εφαρμογή σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το «Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19» που εναρμονίζει τους ταξιδιωτικούς κανόνες και διευκολύνει τις διασυνοριακές μετακινήσεις των πολιτών, με ασφάλεια, εντός της Ευρώπης.

Ποιοι μπορούν να εκδώσουν το Green Pass

Το πιστοποιητικό συγκεντρώνει διάφορα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου του, (όνομα, ημερομηνία γέννησης) και πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του έναντι του Covid:

  • εμβολιασμό, με πληροφορίες για τον τύπο του εμβολίου και την ημερομηνία της τελευταίας δόσης ή αρνητικό μοριακό τεστ με ημερομηνία και τύπο τεστ ή αντισώματα μετά τη νόσο (διάρκεια ανοσίας)
  • Είναι διαθέσιμο σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή και σε δύο γλώσσες (στη γλώσσα του κράτους που το εκδίδει και στα αγγλικά) το «Πράσινο Πιστοποιητικό» θα διαθέτει ένα QR Code που θα μπορεί να ελέγχεται από τις αεροπορικές εταιρείες, τις εταιρείες πλοίων ή τρένων και τις εθνικές Αρχές.

Πώς εκδίδεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού

  • Η διαδικασία για την έκδοσή του είναι ιδιαίτερα απλή, αφού θα μπορεί να γίνει από τον υπολογιστή μέσω του gov.gr, με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και τον αριθμό ΑΜΚΑ.
  • Αναλυτικά, μπορείτε να λάβετε βεβαίωση για τον εμβολιασμό σας κατά του COVID-19. Η βεβαίωση μπορεί να εκδοθεί την επόμενη ημέρα από αυτή που κάνατε την τελευταία δόση εμβολιασμού, ανάλογα με το είδος του εμβολίου.

Θα χρειαστείτε:

  • τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
    τον ΑΜΚΑ σας
  • H βεβαίωση που θα εκδώσετε έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα.

Εάν και για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η έκδοση της βεβαίωσης ηλεκτρονικά, μπορείτε να κλείσετε ψηφιακό ραντεβού στο myKEPlive για να εξυπηρετηθείτε από υπάλληλο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πώς θα ταξιδεύουμε με το Green Pass

Βάσει του κανονισμού που διέπει το «Πράσινο Πιστοποιητικό», στον οποίο έχουν συμφωνήσει όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., θα επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση:

  • σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση ή 30 μέρες μετά το εμβόλιο της Johnson&Johnson
  • σε όσους έχουν αρνητικό τεστ PCR (όχι παλαιότερο των 72 ωρών)
  • σε όσους έχουν πιστοποιητικό αντισωμάτων στον Covid-19

Ο κάτοχος του πιστοποιητικού θα μπορεί να ταξιδέψει εντός της ΕΕ χωρίς περαιτέρω ταξιδιωτικούς περιορισμούς (π.χ. τεστ ή καραντίνα).