Παραλλαγή Δέλτα: «Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά, 81» – Πόσο πιο μεταδοτική είναι συγκριτικά με άλλες

Παραλλαγή Δέλτα: «Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά, 81» – Πόσο πιο μεταδοτική είναι συγκριτικά με άλλες

Τι αναφέρει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος για τους εμβολιασμούς και τις μεταλλάξεις

Στην παραλλαγή Δέλτα και τη μεταδοτικότητά της συγκριτικά με άλλες μορφές του κορονοϊού αναφέρθηκε μεταξύ άλλων το πρωί της Τετάρτης (30/06) ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι «η συνάθροιση εμβολιασμένων δεν δημιουργεί πρόβλημα» και συνέχισε:

«Έχουμε ένα 37,3% πλήρως εμβολιασμένων. Κι ένα 11% με την πρώτη δόση γι' αυτό έχουμε αυτά τα μέτρα που έχουμε. Οι εμβολιασμοί τρέχουν με 1% την ημέρα και μπορεί να τρέξουν και με 1,5%. Έχουμε εμβολιασμούς και με το μονοδοσικό. Να μην έχουμε μείωση του ρυθμού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και να μην μειωθούν οι ρυθμοί επειδή όσοι επιθυμήσουν θα εξαντληθούν και θα έχουμε ανθρώπους αναβλητικούς με τον εμβολιασμό. Μπορούμε να φτάσουμε στο 70% τέλη Αυγούστου. Αν συνεχίσουμε με 1% τη μέρα μετά από 60 ημέρες θα προστεθεί ένα ακόμα 30%».

Αναφερόμενος στα προνόμια των εμβολιασμένων και τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, ο πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε: «Το πώς θα λειτουργήσουν τα μέτρα δεν το ξέρω. Αυτά γίνανε επειδή οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί έχουν δυνατότητες που τις στερούνταν. Έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να μην στερούνται τις δυνατότητες που έχουν. Αλλιώς θα μπαίναμε σε έναν διαρκή περιορισμό που αφορά ανθρώπους που το χρειάζονται. Το πιο αποτελεσματικό είναι το γήπεδο. Όσοι θέλουν να αγοράσουν εισιτήριο διαρκείας μετά την ανακοίνωση του Ολυμπιακού θα εμβολιαστούν, αυτό σίγουρα θα αποτελεί κίνητρο. Για τα υπόλοιπα δεν ξέρω».

Συνεχίζοντας, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι «το τεστ δεν είναι ισοδύναμο του εμβολιασμού. Με το τεστ υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος γι’ αυτό σε κλειστούς χώρους συνεχίζει το μέτρο της μάσκας».

Όσον αφορά στη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων, ο κ. Εξαδάκτυλος έδωσε ένα αριθμητικό παράδειγμα: «Στη γρίπη η μετάδοση είναι 1 προς 1,1 δηλαδή 10 μολύνουν άλλους 11, στον ιό της πρώτης φάσης ήταν 1 προς 4, ο ένας μόλυνε τέσσερις, οι τέσσερις, 16, στη βρετανική μετάλλαξη είχαμε 50% παραπάνω, δηλαδή ο ένας, έξι, οι έξι, 36. Στη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε 50% πάνω από τη βρετανική μετάλλαξη. Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά, 81».

«Από σοβαρή νόσηση και θάνατο οι εμβολιασμένοι δεν διατρέχουν κίνδυνο», υπογράμμισε.