Παραλλαγή Δέλτα: «Οι ανεμβολίαστοι κολλάνε στο 100% της επαφής με κρούσμα» – Τι λέει ο Τζανάκης για τους εφήβους

Παραλλαγή Δέλτα: «Οι ανεμβολίαστοι κολλάνε στο 100% της επαφής με κρούσμα» – Τι λέει ο Τζανάκης για τους εφήβους

«Κάτω των 30 όσοι νοσούν στην Κρήτη, ακόμα και 8χρονα»

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους πολίτες έναντι της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού έκρουσε το πρωί της Τετάρτης (30/06) ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, τασσόμενος, παράλληλα, υπέρ του εμβολιασμού των εφήβων 15 ετών και άνω.

«Πρέπει να ανησυχούμε. Δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε. Οι εμβολιασμένοι είναι 100%, σχεδόν, προστατευμένοι από τις κακές εκβάσεις της νόσου. Εάν κολλήσουν το ιό από αυτό το στέλεχος θα είναι είτε ασυμπτωματικοί ή λίγο συμπτωματικοί. Στο προβληματικό είναι ότι οι ανεμβολίαστοι κολλάνε στο 100% της επαφής με κρούσμα. Αυτό είναι το ανησυχητικό. Μάλλον εκδηλώνεται παρόμοιας βαρύτητας νόσος με το βρετανικό», δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας αναφορικά με την παραλλαγή Δέλτα.

Παραλλαγή Δέλτα: «Υπάρχει ένα 50% του πληθυσμού που είναι επίνοσο από αυτό το στέλεχος»

Μάλιστα, όπως είπε, όσοι νοσήσουν από την εν λόγω μετάλλαξη, είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία. «Αυτό είναι το μεγάλο θέμα να μη συμβεί. Υπάρχει ένα 50% του πληθυσμού που είναι επίνοσο από αυτό το στέλεχος. Μπορούν να εκδηλωθούν επιδημικά κύματα σε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού», προειδοποίησε.

«Πώς είναι δυνατόν να βάλουμε τα παιδιά να βγάλουν το φίδι από την τρύπα χωρίς να εμβολιαστούν γονείς, δασκάλες, καθηγητές, παππούδες και γιαγιάδες;»

Μιλώντας για το θέμα του εμβολιασμού των εφήβων, ο κ. Τζανάκης είπε ότι οι πάνω από 15 ετών θεωρούνται πλέον ενήλικες. «Δεν διαφέρουν από του ενήλικες. Ενδεχομένως πάνω από 15 χρονών πρέπει να το αποφασίσουμε και να το τελειώσουμε».

Ωστόσο ο κ. Τζανάκης έθεσε και έναν προβληματισμό: «Πώς είναι δυνατόν να βάλουμε τα παιδιά να βγάλουν το φίδι από την τρύπα χωρίς να εμβολιαστούν οι γονείς τους, οι δασκάλες, οι καθηγητές οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους; Τι κοινωνία είμαστε εμείς που αφήνουμε τα παιδιά να εκτεθούν στον οποιοδήποτε κίνδυνο από τα εμβόλια -που δεν υπάρχει- την ίδια στιγμή που εμείς ακολουθούμε ένα πρότυπο δισταγμών και φοβίας, που δεν επιτρέπουμε στο εμβολιαστικό ποσοστό να ανέβει τόσο ψηλά ώστε τα παιδιά μας να επιστρέψουν ασφαλή στο σχολικό τους περιβάλλον, από Σεπτέμβριο. Τι θα έχουμε πάλι; Μια χρονιά πίσω από τις οθόνες; Αυτό θέλουμε να επιτύχουμε;».

Όσον αφορά στην εστίαση, ο καθηγητής σχολίασε ότι τα προβλεπόμενα μέτρα λειτουργίας των επιχειρήσεων είναι «δύσκολα και συγκεχυμένα». Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, τα Σωματεία πρέπει τολμήσουν και να βγάλουν πιστοποιήσεις που να φαίνεται ότι οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων εστίασης είναι πλήρως εμβολιασμένοι.