Θεοδωρίδου: Το 99% των θανάτων από κορονοϊό αφορά ανεμβολίαστους πολίτες σύμφωνα με μελέτη στις ΗΠΑ

Θεοδωρίδου: Το 99% των θανάτων από κορονοϊό αφορά ανεμβολίαστους πολίτες σύμφωνα με μελέτη στις ΗΠΑ

Απαραίτητες οι δύο δόσεις εμβολίου - Η μετάλλαξη Δέλτα κατά 90% πιο μεταδοτική

Για αγώνα επικράτησης της επιστημονικής κοινότητας και του μικρόκοσμού των ιών με τις μεταλλάξεις, έκανε λόγο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, επισήμανε ότι χωρίς να παραγνωρίσουμε ότι ο ιός είναι μαζί μας, ξεκινήσαμε με αισιοδοξία το καλοκαίρι.

Αναφερόμενη στη μετάλλαξη Δέλτα (ινδική μετάλλαξη) είπε πως είναι ιδιαίτερης ανησυχίας, έχει καταγραφεί σε 92 χώρες όπως και στη χώρα μας, και σημείωσε πως η παραλλαγή Δ' θα επικρατήσει και θα είναι 90% πιο μεταδοτική, ενώ η διασπορά θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, τα παιδιά.

Αναφέρθηκε επίσης στο Ισραήλ, λέγοντας ότι το 60% των εμβολιασμών δεν είναι επαρκές για την μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει ανεβάσει το τείχος ανοσίας πάνω από το 80%.

Σημείωσε πως ο εμβολιασμός με δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca προσφέρει προστασία περίπου 96% και 92%, αντίστοιχα, τόνισε ότι η προστασία με μία δόση δεν ξεπερνά το 30% και μίλησε για εντατικοποίηση των εμβολιασμών με δύο δόσεις, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Επίσης, ανέφερε πως το 99% των θανάτων, σύμφωνα με μελέτη στις ΗΠΑ, αφορά τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Αναλυτικά όσα είπε η Μαρία Θεοδωρίδου:

Χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι η επιδημίας είναι μαζί μας είχαμε μπει σε ένα κλίμα αισιοδοξίας για τον έλεγχο της λοίμωξης, αλλά φαίνεται ότι ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει και εμείς να επισπεύσουμε το βήμα μας, επισήμανε, ξεκινώντας την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στη μετάλλαξη "Δ", η οποία σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη από όλες και έτσι σε λίγες εβδομάδες αναβαθμίστηκε από μετάλλαξη προς παρακολούθηση, σε μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού και με τις δύο δόσεις, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το τείχος ανοσίας που χρειάζεται ξεπερνά το 80%.

Μετάλλαξη "Δ"

Έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες και στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 29 στελέχη, ενώ προβλέπεται ότι θα αποτελεί το επικρατών στέλεχος μέχρι το τέλος καλοκαιριού παγκόσμια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι η παραλλαγή "Δ", είπε η καθηγήτρια.

Το χαρακτηριστικό της είναι υψηλή μεταδοτικότητα, 50-70% μεγαλύτερη από την μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους, το οποίο είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του ιού, σημείωσε και προσέθεσε: Η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη "Δ" θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και τα παιδιά, τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην εμφάνιση του στελέχους "Δ" στο Ισραήλ, που έχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. «Το ποσοστό ανοσίας που έχει επιτευχθεί σε αυτή την χώρα, πρότυπο εμβολιασμού, 60%, δεν είναι επαρκές για την προστασία από την μετάλλαξη "Δ", η οποία, έχει υψώσει ακόμα περισσότερο το τείχος που χρειάζεται για την ανοσία και υπολογίζεται από επιστήμονες ότι ξεπερνά το 80%».

Το αισιόδοξο είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου παρά τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων, δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης είπε η κ. Θεοδωρίδου και τόνισε: «Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι επιβεβαιώνει την αξία του εμβολιασμού. Τα εμβόλια προστατεύουν».

Εμβολιασμός με δύο δόσεις

Η καθηγήτρια, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον εμβολιασμό με δύο δόσεις, λέγοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των Pfizer και AstraZeneca ο εμβολιασμός με δύο δόσεις των εμβολίων έναντι της σοβαρής νόσου είναι σε επίπεδο 96% και 92%, αντίστοιχα. Ανάλογα ποσοστά αναμένεται να έχουν και στα εμβόλια Moderna και Johnson & Johnson. Υπογράμμισε ότι η προστασία μετά από μία δόση εμβολίου δεν ξεπερνά το 30% και έκανε λόγο για «εντατικοποίηση των εμβολιασμών. Κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος και όλοι να εμβολιαστούν με δύο δόσεις, εκτός από τις περιπτώσεις του μονοδοσικού εμβολίου». Χαρακτήρισε πολύ θετικό βήμα την "freedom pass", στα νέα παιδιά, λέγοντας ότι πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι.

Το 99% των θανάτων αφορά ανεμβολίαστους

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, το 99% των θανάτων λόγω λοίμωξης από κορονοϊό, σύμφωνα με μελέτη στις ΗΠΑ αφορά ανεμβολίαστους πολίτες και θεωρείται από όλους τους διεθνείς φορείς «απαράδεκτο να συμβαίνουν θάνατοι, όταν είναι εφικτό να προληφθούν με την εφαρμογή των εμβολίων».

Η επιστήμη συνεχίζει την έρευνα

«Η πανδημία έχει μία δυναμική εξέλιξη. Οι ιοί πολεμούν με τις μεταλλάξεις, ο άνθρωπος με την έρευνα και την παρασκευή εμβολίων» είπε η κ. Θεοδωρίδου, θέλοντας να κλείσει τη σημερινή ενημέρωση με ένα αισιόδοξο μήνυμα: Ότι είναι σε πειραματική φάση η παρασκευή εμβολίου με υβριδική πρωτεΐνη ακίδα. Εξήγησε ότι είναι τμήματα πρωτεΐνης από διαφορετικούς ιούς που θα χρησιμοποιηθούν σε αυτό το εμβόλιο που θα προσφέρει μια ευρεία ανοσία έναντι όλων των κορονοϊών. «Υπάρχει η προοπτική της δυνατότητος αποτροπής μελλοντικών επιδημιών», σημείωσε και κατέληξε:

«Αισιοδοξία, εμπιστοσύνη στην επιστήμη, αλλά και δράση για την προώθηση των εμβολιασμών. Εμβολιάζομαι προστατεύομαι και προστατεύω και τους άλλους γύρω μου».