Τούντας: Ο κόσμος έχει παρεξηγήσει τη χαλάρωση των μέτρων

Τούντας: Ο κόσμος έχει παρεξηγήσει τη χαλάρωση των μέτρων

Να ξανασκεφτεί η Πολιτεία τη χρήση της μάσκας, καλεί ο καθηγητής Ιατρικής

Για αδικαιολόγητο εφησυχασμό των πολιτών σε σχέση με την πανδημία, η οποία -όπως τονίζει- συνεχίζει να υφίσταται, έκανε λόγο μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας.

«Δεν υπήρχε κανένας λόγος να προκύψει ο εφησυχασμός, που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα, διότι η πανδημία συνεχίζει να υφίσταται και στη χώρα μας και σε ολόκληρο τον πλανήτη» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των μεταλλάξεων, όπως η Δέλτα, που είναι πιο μολυσματική και θα δώσει τοπικές εξάρσεις επιδημίας. Θα δούμε πάλι τα κρούσματα να ανεβαίνουν σε περιοχές. Θα θρηνήσουμε περισσότερα θύματα, όσο δεν τηρούμε τα μέτρα».

Όπως είπε «ο κόσμος έχει παρεξηγήσει την χαλάρωση, που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα, η οποία σε ένα βαθμό είναι δικαιολογημένη. Κυρίως τα μέτρα που αφορούν την οικονομία έπρεπε να χαλαρώσουν, διότι αν καταρρεύσει η οικονομία, καταρρέει και η Υγεία». Επεσήμανε δε, ότι «το μήνυμα αυτό το έχει εκλάβει με λάθος τρόπο πολύς κόσμος, με αποτέλεσμα να μην τηρούνται τα μέτρα, που έπρεπε να τηρούνται, δηλαδή οι μάσκες, οι αποστάσεις και η ατομική υγιεινή».

Ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ κάλεσε την Πολιτεία να ξανασκεφτεί το ζήτημα της μάσκας. «Δεν θεωρώ, ότι ακόμη και οι εμβολιασμένοι πρέπει να απαλλαγούν από τη χρήση της μάσκας. Πρέπει να έχουν προνόμια οι εμβολιασμένοι, είναι πολύ πιο προστατευμένοι από τους ανεμβολίαστους. Είναι και ένα κίνητρο, για όσους ανησυχούν ή αρνούνται, οι οποίοι αποτελούν και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα. Ωστόσο, η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται από όλους και όσο το δυνατόν πιο πολύ», σημείωσε.

Ο ίδιος τόνισε, ότι ο εμβολιασμός προστατεύει σε μεγάλο βαθμό από τη νόσηση και τον θάνατο, αλλά όχι απόλυτα, σημειώνοντας ότι μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν τη μετάλλαξη Δέλτα και στους ανεμβολίαστους. «Από τα 100 άτομα, οι 95 είναι πραγματικά προστατευμένοι με τα εμβόλια, αλλά υπάρχει και ένα 5%, όπου το εμβόλιο δεν καλύπτει την πιθανότητα βαριάς νόσησης ή θανάτου. Αν το 5% το μεταφράσουμε σε εκατομμύρια εμβολιασμένων, μιλάμε για περιπτώσεις χιλιάδων συμπατριωτών μας, που μπορούν ακόμη και εμβολιασμένοι, αν δεν τηρούν τα μέτρα, να βρεθούν σε πολύ δυσάρεστη κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τούντας σημείωσε, ότι πρέπει να ανοίξουν οι εμβολισμοί και για τις ηλικίες κάτω των 18 ετών, αφού τα παιδιά μπορούν να γίνουν υπερμεταδότες του ιού. Ζήτησε ακόμη, να γίνουν στοχευμένες καμπάνιες πληροφόρησης στα λιγότερο μορφωμένα στρώματα του πληθυσμού, να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους και να επιβληθούν κυρώσεις σε δημόσια πρόσωπα –πολιτικούς και επιστήμονες– που τροφοδοτούν με «ανοησίες» το αντιεμβολιστικό κίνημα.

«Κινδυνεύουμε να βρεθούμε τον Σεπτέμβριο μπροστά στο ενδεχόμενο να έχουμε σε μια καινούργια έξαρση της πανδημίας», συμπλήρωσε ο καθηγητής.