Λινού για παραλλαγή Δέλτα: Μοιάζει με νέα πανδημία – Ποιο εμβόλιο έχει μεγαλύτερη κάλυψη

Λινού για παραλλαγή Δέλτα: Μοιάζει με νέα πανδημία – Ποιο εμβόλιο έχει μεγαλύτερη κάλυψη

Τι είπε για τον προσεχή Σεπτέμβριο - «Καμπανάκι» για την κυβέρνηση

Τον κώδωνα του κινδύνου για την παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού έκρουσε το πρωί της Δευτέρας (28/06) η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, υπογραμμίζοντας ότι είναι ανησυχητική και ότι βιώνουμε κάτι που μοιάζει με νέα πανδημία.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ πρόσθεσε όμως ότι αυτήν τη φορά έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα που είναι το εμβόλιο.

Η κ. Λινού τόνισε ακόμα ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής με συνέπεια και πάνω από όλα να εμβολιαστούμε.

Λινού για παραλλαγή Δέλτα: Ποιο εμβόλιο έχει μεγαλύτερη κάλυψη

Σε ό,τι αφορά στην κάλυψη που παρέχουν τα εμβόλια έναντι της παραλλαγής Δέλτα, η κ. Λινού είπε ότι το AstraZeneca προσφέρει σε όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις κάλυψη άνω του 65%, ενώ πάνω από 80% είναι η κάλυψη για όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις των εμβολίων, Pfizer και Moderna. Επίσης μεγάλη κάλυψη προσφέρει και το μοσνοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ένα 15% θα νοσήσει με ελαφρά συμπτώματα, από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία όμως φαίνεται να στέλνει με μεγαλύτερη συχνότητα τους ανεμβολίαστους σε νοσοκομεία.

Παράλληλα, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ χτύπησε «καμπανάκι» για τον προσεχή Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάζετε για μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε κάποια μέτρα για τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τέλος, ερωτηθείσα σχετικά και μεταξύ άλλων, η κ. Λινού είπε ότι η απόφαση για να βγάλουμε τις μάσκες είναι σωστή, αλλά είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να την ξαναδούμε στο άμεσο μέλλον.