Άρση μέτρων: Προ των πυλών η κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους

Άρση μέτρων: Προ των πυλών η κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους

Πότε εκτιμάται ότι θα «πέσουν οι μάσκες» και για ποιους

Ένα ακόμη βήμα προς την κανονικότητα αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες, καθώς όπως φαίνεται, θα μπει τέλος στην υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Ειδικότερα, η σημαντική υποχώρηση των κρουσμάτων και η πορεία του εμβολιασμού στη χώρα οδηγούν τους επιστήμονες σε αποφάσεις για την άρση των μέτρων που μας συνοδεύουν εδώ και αρκετό διάστημα.

Το ζήτημα με τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους αναμένεται να συζητηθεί στην Επιτροπή των Ειδικών, η οποία συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη (23/06), με την πλειονότητα των μελών της να τάσσονται ανοιχτά υπέρ της κατάργησης της υπό όρους.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, πιθανή ημερομηνία θεωρείται η 1η Ιουλίου αλλά ενδεχομένως και νωρίτερα.

Η απαλλαγή από τη μάσκα θα αφορά τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους κι αυτό γιατί η επιτροπή κρίνει πως θα είναι πολύ δύσκολο να αστυνομευτεί μία τέτοια διαφοροποίηση.

Αναμένεται να διατηρηθεί η χρήση της σε γήπεδα, συναυλιακούς χώρους και ανοιχτά θέατρα, όπως και στα μέσα μεταφοράς.

Η άρση του μέτρου πάντως αναμένεται να συνοδευτεί και με συστάσεις από πλευράς των επιστημόνων.

Ανησυχία για μεταλλάξεις και 4ο κύμα - Πώς εξελίσσονται οι εμβολιασμοί

Οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη επικράτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο της μετάλλαξης «Δέλτα» με την αυξημένη μεταδοτικότητα και τη διασπορά της και σε άλλες χώρες, ιδίως μέσα στο καλοκαίρι και στην Ελλάδα, με συνέπεια τη δημιουργία 4ου κύματος της πανδημίας.

Το τελευταίο 24ωρο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε: 406 νέα κρούσματα, 277 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ καταγράφηκαν 17 νέοι θάνατοι.

Σύμφωνα με την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρο της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου το «4ο κύμα, εάν υπάρξει, θα είναι ηπιότερο και θα αφορά μόνο ανεμβολίαστους», ενώ ο εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις εμβολίου προφυλάσσει, όπως επισήμανε και από τo ινδικό στέλεχος του ιού.

Την ίδια ώρα, η επιχείρηση «Ελευθερία» εισέρχεται στην τρίτη φάση με το άνοιγμα και νέων ραντεβού. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 7,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Ποσοστό 43% έχει εμβολιαστεί με την 1η δόση. Και 31% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.