Λινού: Να μη βγάλουν τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους οι εμβολιασμένοι

Λινού: Να μη βγάλουν τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους οι εμβολιασμένοι

«Καμπανάκι» για τη μετάλλαξη τύπου «Δέλτα»

Τη διαφωνία της με την πρόθεση του ΕΟΔΥ για κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους για όσους έχουν ολοκληρώσει πλήρως τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού εξέφρασε το πρωί της Τρίτης (22/06) η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κ. Λινού τόνισε ότι «δεν πρέπει να να βγάλουν τις μάσκες οι εμβολιασμένοι στους εξωτερικούς χώρους». Όπως είπε, ο ιός ακόμα μεταδίδεται ενώ «δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο τα εμβόλια καλύπτουν τις νέες μεταλλάξεις και επιπλέον ότι μπορεί εγώ να είμαι εμβολιασμένη, αλλά μπορώ να μεταδώσω τον ιό. Στο Ισραήλ είχαν επιδημίες σε σχολεία και αναγκάζονται να φορέσουν ξανά τις μάσκες. Τα παιδιά τους, όπως και τα δικά μας παιδιά, είναι ανεμβολίαστα», ανέφερε.

Λινού: Τι είπε για το AstraZeneca και τη δεύτερη δόση

Για τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει, και σε κάποιες χώρες εφαρμόζεται η αλλαγή της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca, η κ. Λινού ανέφερε πως δεν υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχουν παρενέργειες, ωστόσο όπως είπε «δεν ξέρουμε την αποτελεσματικότητα» και πρόσθεσε ότι επιστήμονες εξετάζουν τώρα αυτό το θέμα.

«Υπάρχει μεγάλη συζήτηση διεθνώς για το αν μπορεί και αν ωφελεί η αλλαγή του τύπου του εμβολίου στη 2η δόση. υπάρχουν επιστήμονες οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι ακόμα και καλύτερο να αποκτάς περισσότερη ανοσία με μία άλλη δόση, άλλοι λένε ότι δεν έχουν ιδέα. Τρέχουν μελέτες που προσπαθούν να συγκρίνουν. Δεν υπάρχει ένδειξη ότι μπορεί να υπάρξει παρενέργεια, δεν ξέρουμε την αποτελεσματικότητα» είπε.

Ωστόσο, επισήμανε τη σημαντικότητα του να εμβολιαστούν όλοι και πρόσθεσε από εκεί και πέρα είναι θετικό το γεγονός να μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες παρενεργειών από τα εμβόλια. Σε αυτό το πλαίσιο δόθηκε η οδηγία το εμβόλιο της AstraZeneca να γίνεται μόνο από άτομα άνω των 60 ετών.

Τέταρτο κύμα και μετάλλαξη Δέλτα

Η κ. Λινού είπε πως δεν θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξει τέταρτο κύμα πανδημίας, ωστόσο, τόνισε ότι αυτό θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ενώ οι εμβολιασμένοι αν νοσήσουν θα έχουν ήπια συμπτώματα.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις και συγκεκριμένα για τη μετάλλαξη τύπου «Δέλτα», η κ. Λινού είπε ότι την πιάνουν τα εμβόλια, αλλά δεν προστατεύονται όσοι έχουν κάνει μόνο τη μία δόση AstraZeneca, ενώ επανέλαβε ότι «πρέπει να πείσουμε όλους τους ανθρώπους να εμβολιαστούν».

Σημείωσε ακόμα ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι «πολύ μεταδοτική» και πρόσθεσε ότι «αν μπει στην Ελλάδα θα έχουμε πρόβλημα αν δεν έχουμε εμβολιαστεί».

Παρακαλούμε περιμένετε ...