Εμβόλιο AstraZeneca: Τι συνιστούν Καπραβέλος και Παυλάκης για τη δεύτερη δόση

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι συνιστούν Καπραβέλος και Παυλάκης για τη δεύτερη δόση

«Όλα τα δεδομένα λένε ότι στο τρίτο κύμα δεν είχαμε κανέναν εμβολιασμένο μέσα σε ΜΕΘ»

Στη σύγχυση και την ανησυχία που υπάρχει διάχυτη μετά τη νέα σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη μη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών, αναφέρθηκαν το πρωί της Πέμπτης (17/06) ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», και ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι είναι επιτακτικό να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί για να αποτραπεί ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα και συνεπώς, όσοι δεν πείθονται να κάνουν τη δεύτερη δόση του AstraZeneca, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν όποιο εμβόλιο επιθυμούν.

«Προέχει να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας για το τέταρτο κύμα. Όλα τα δεδομένα λένε ότι στο τρίτο κύμα δεν είχαμε κανέναν εμβολιασμένο μέσα σε ΜΕΘ», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος.

Από την πλευρά του, ο κ. Παυλάκης χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το ό,τι έχει προκύψει με τα εμβόλια και επισήμανε ότι όλα τα σκευάσματα είναι εξαιρετικά ασφαλή και αποτελεσματικά.

Συνέστησε σε όσους πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση AstraZeneca να κάνουν και τη δεύτερη με το ίδιο σκεύασμα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, αν υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί το σπάνιο σύνδρομο, αυτό θα συμβεί στην πρώτη δόση. «Η δεύτερη είναι πολύ, πολύ, πολύ πιο ασφαλής από την πρώτη, που είναι επίσης ασφαλής», σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε, δεν τον φοβίζει η ανάμειξη εμβολίων και ειδικά των συγκεκριμένων εμβολίων κατά του κορονοϊού. Ειδικά για όσους αισθάνονται «προδομένοι» και «ξεκρέμαστοι» μετά τη νέα σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών, είπε ότι θα μπορούσε να τους δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία.