Νέες αποφάσεις του ΣτΕ δίνουν «πράσινο» φως για τα έργα στο Ελληνικό

Νέες αποφάσεις του ΣτΕ δίνουν «πράσινο» φως για τα έργα στο Ελληνικό

Απορρίφθηκαν προσφυγές των κατοίκων για τις ΚΥΑ

Πληθαίνουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που δίνουν «πράσινο» φως στα έργα στην περιοχή του Μητροπολιτικού πάρκου του Ελληνικού και αυτό συμβαίνει με νέες. Μετά την Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου το Ε΄ Τμήμα άναψε το πράσινο φως για τα έργα αφού με τρεις αποφάσεις του (893-895/2021) απέρριψε ως απαράδεκτες τις προσφυγές 20 κατοίκων της περιοχής.

Οι κάτοικοι ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που αφορούν την έγκριση χωρικής οργάνωσης της ζώνης ανάπτυξης «Γειτονιά Τουρισμού-Αναψυχής και Επιχειρηματικού Πάρκου» του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Άγιος Κοσμάς και των περιβαλλοντικών όρων τους, και «Γειτονιά Μαρίνας» και «Γειτονιά Ενυδρείου» Αγ. Κοσμά καθώς και για την έγκριση γενικής οργάνωσης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Άγιος Κοσμάς, κ.λπ.

Στις προσφυγές τους, οι κάτοικοι της περιοχής, υποστήριζαν ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις θα οδηγήσουν στην εντατική ανοικοδόμηση μεγάλης αστικής έκτασης, αποστερώντας με αυτό τον τρόπο από τους κατοίκους τη δυνατότητα απόλαυσής της ως κοινόχρηστου χώρου. Επιπλέον, εξέφραζαν την θέση ότι επιδεινώνεται το φυσικό περιβάλλον της περιοχής σε μεγάλο βαθμό στον παράκτιο και αστικό τοπίο, το οποίο περιέχει εξαιρετικής σημασίας πολιτιστικά στοιχεία.

Ωστόσο, το ΣτΕ δεν έκανε δεκτές τις προσφυγές αυτές και έτσι θα συνεχιστεί η διαδικασία για τα έργα στο Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού