Κορονοϊός: Γιατί το εμβόλιο της AstraZeneca είναι απόλυτα ασφαλές για τους άνω των 65 ετών

Κορονοϊός: Γιατί το εμβόλιο της AstraZeneca είναι απόλυτα ασφαλές για τους άνω των 65 ετών

Εξηγήσεις από τον καθηγητή φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Ευάγγελο Μανωλόπουλο

Πολύς ντόρος γίνεται το τελευταίο διάστημα για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού και σε ποιες ηλικιακές ομάδες είναι απόλυτα ασφαλές, μετά και τη σύσταση της Εθνικής  Επιτροπής Εμβολιασμού στην Ελλάδα να χορηγείται πλέον στους άνω των 60 ετών. Εξηγήσεις για το θέμα έδωσε ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ο οποίος είναι καθηγητής φαρμακολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ερωτηθείς για την επικινδυνότητα του εμβολίου της AstraZeneca εν συγκρίσει με τα σκευάσματα άλλων εταιρειών, ανέφερε στο LIVE NEWS του Mega: «Για συγκεκριμένη υποκατηγορία του πληθυσμού, κάτω των 60 και ιδιαίτερα γυναίκες, είναι πιο επικίνδυνο. Έχει μια αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης θρομβώσεων, εξακολουθεί να είναι βέβαια σπάνια, αλλά σε γυναίκες κάτω των 45 ετών φτάνει τη 1 στις 40.000. Αν μπορούμε να αποφύγουμε κι αυτό το μικρό ρίσκο, καλό θα ήταν να το αποφύγουμε.»

Για την επιλογή της Επιτροπής Εμβολιασμού να θέσει περιορισμό στην χορήγηση του AstraZeneca, o καθηγητής τόνισε: «Θα έπρεπε να έχουμε λάβει νωρίτερα αυτό το μέτρο. Να δούμε και το όφελος εμβολιάστηκαν αρκετοί άνθρωποι. Τώρα που έχουμε πολλά εμβόλια και διαθεσιμότητα μπορούμε λοιπόν να αποφύγουμε και το μικρό ρίσκο.»

Σχετικά με το αν κάποιος που έχει κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca πρέπει να κάνει τη δεύτερο με το εμβόλιο άλλης εταιρείας, ανέφερε: «Συστήνω να κάνει τη δεύτερη δόση του AstraZeneca, είναι πολύ σπάνιο με τη δεύτερη δόση να εκδηλωθεί αυτή την παρενέργεια. Από την άλλη δεν έχουμε δεδομένα για τις περιπτώσεις δύο εμβολίων που να εξασφαλίζουν αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.»

Επίσης έθεσε ένα σημαντικό ζήτημα: «Κάτι που δεν έχει συζητηθεί γενικά είναι ότι τα εμβόλια της AstraZeneca δεν χορηγούνται σε ανθρώπους άνω των 65 ετών, ενώ σε όλο τον κόσμο θεωρούνται εντελώς ασφαλή. Πουθενά στον κόσμο δεν έχουν αναφερθεί θρομβωτικά επεισόδια σε μεγάλους ανθρώπους».