Στο Πρωτοδικείο η απεργία της ΑΔΕΔΥ – Εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί των Πανελλαδικών

Στο Πρωτοδικείο η απεργία της ΑΔΕΔΥ – Εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί των Πανελλαδικών

Τροποποιούνται οι κινητοποιήσεις και σε μέσα μεταφοράς - Τι υποστηρίζει το Υπουργείο Παιδείας

Το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας να κρίνει ως παράνομη και καταχρηστική την απεργία της ΑΔΕΔΥ για το εργασιακό νομοσχέδιο με βασικό επιχείρημα ότι «δεν προβλέπεται προσωπικό ασφαλείας για κάλυψη των αναγκών των πανελλαδικών εξετάσεων».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον του δικαστηρίου η ΑΔΕΔΥ διαβεβαίωσε για την εξαίρεση των εκπαιδευτικών και των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στην διαδικασία των εξετάσεων, προκειμένου να διεξαχθούν οι πανελλαδικές ανεξαρτήτως της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρυχθεί.

Επίσης, όπως ανέφεραν τροποποιούν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της Αθήνας, που μετέτρεψαν το 24ωρο απεργιακό αίτημα σε στάση εργασίας από τη μία μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Επίσης, στο Μετρό και τα μέσα σταθερής τροχιάς, τα 8 από 9 σωματεία προχωρούν σε στάση εργασίας από τις 9 π.μ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Την ίδια ώρα, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν έχουν προκηρύξει απεργία αλλά συμμετέχουν μόνο στο συλλαλητήριο.

«Πρόκειται για ένα αντεργατικό νομοσχέδιο με τεράστια συμβολική σημασία. Αποτελεί ριζική αναδιάρθρωση στα εργασιακά και το υπουργείο θέλει να κρίνει την απεργία παράνομη στο σύνολό της» επεσήμανε στο δικαστήριο η πλευρά της ΑΔΕΔΥ.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας υποστήριξε πως η απεργία θα πρέπει να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν προβλέπεται προσωπικό ασφαλείας για κάλυψη των αναγκών των πανελλαδικών εξετάσεων» καθώς και ότι η απεργία γίνεται «σε βάρος των μαθητών, που ταλαιπωρούνται προηγούμενο διάστημα λόγω πανδημίας και τώρα ξανά εν μέσω πανελληνίων».

Η συζήτηση για το αίτημα θα συνεχιστεί στις 2 το μεσημέρι.