Ακυρώθηκε τελικά το Συνέδριο Γονιμότητας μετά τη θύελλα αντιδράσεων για το σποτ

Ακυρώθηκε τελικά το Συνέδριο Γονιμότητας μετά τη θύελλα αντιδράσεων για το σποτ

Αποσύρθηκαν χορηγοί και πλήθος συμμετεχόντων

Ακυρώθηκε τελικό το Συνέδριο Γονιμότητας μετά τον σάλο που ξέσπασε με αφορμή το σποτ για την προώθησή του.

Το εν λόγω συνέδριο θα διεξαγόταν στα Ιωάννινα από τις 2 έως τις 4 Ιουλίου, ωστόσο με ανακοίνωσή της στο Facebook, η οργανωτική επιτροπή τόνισε ότι δεν επρόκειτο για ένα αμιγώς ιατρικό συνέδριο και ότι στόχος ήταν η ενημέρωση «στα προβλήματα που ταλανίζουν ένα τμήμα του πληθυσμού μας».

«Καθώς λοιπόν δεν κατέστη δυνατή η διεξαγωγή αυτού του σημαντικού συνεδρίου, ζητάμε από την Πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη και να φροντίσει την ενημέρωση του πληθυσμού, διαφυλάσσοντας τις ελευθερίες και τις κατακτήσεις των γυναικών, ώστε να επιλέξουν και να επιδιώξουν την τεκνοποίηση όποτε και όπως οι ίδιες το επιθυμούν» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το επίμαχο σποτ:

Συνέδριο Γονιμότητας: Η ανακοίνωση της επιτροπής

«Η οργανωτική επιτροπή του «1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» αποφάσισε ομόφωνα την ακύρωση του, λόγω της αρνητικής αντίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ, του οποίου το μήνυμα παρερμηνεύθηκε.

Το συνέδριο στόχευε στην ανάδειξη των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την επίδραση της ηλικίας στη γυναικεία γονιμότητα, ενός φαινομένου το οποίο δεν είναι γνωστό στο γενικό πληθυσμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, αλλά και στην παρουσίαση των επιστημονικών τρόπων επίλυσης του προβλήματος αυτού με τη σύγχρονη Αναπαραγωγική Ιατρική.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι το φαινόμενο αυτό είναι τελείως διαφορετικό από την υπογονιμότητα λόγω ιατρικών προβλημάτων της γυναίκας και του άνδρα.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για ένα αμιγώς Ιατρικό Συνέδριο, καθώς συμμετέχουν σε αυτό άτομα και φορείς εκτός του Ιατρικού χώρου, σε μία προσπάθεια ενημέρωσης της κοινωνίας και άμεσης εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα που ταλανίζουν ένα τμήμα του πληθυσμού μας.

Παράλληλα, ζητήθηκε η συμμετοχή πολιτειακών στελεχών ώστε να τους παρουσιασθούν όλα τα δεδομένα του φαινομένου της πεπερασμένης αναπαραγωγικής ικανότητας και να ασκηθεί πίεση στην Πολιτεία, ώστε να συνδράμει με κοινωνικές-οικονομικές παροχές για τις γυναίκες και τα ζευγάρια που θα θελήσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους να τεκνοποιήσουν.

Η παρουσία στο συνέδριο διαφόρων άλλων μη ιατρικών κοινωνικών φορέων, της Ελλάδας και του Εξωτερικού, είχε ως στόχο την ευρύτερη διάδοση του μηνύματος. Το τηλεοπτικό μήνυμα που παρερμηνεύθηκε δεν είχε πρόθεση απαισιόδοξη, ρατσιστική ή σκοταδιστική και είχε λάβει την έγκριση του Ε.Σ.Ρ. και όλων των αρμόδιων φορέων προς χρήση.

Παρουσίαζε την απαράδεκτη πίεση που δέχεται η σύγχρονη γυναίκα, ενώ αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας λόγω της αύξησης της ηλικίας με την ενημέρωση του πληθυσμού για τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η επιστήμη, προσφέροντας στη γυναίκα την πλήρη αυτονόμηση και απελευθέρωση της από λανθασμένα στερεότυπα. Πράγματι, σήμερα με την σωστή ενημέρωση και την Αναπαραγωγική Ιατρική, όπως συμβαίνει και σε πολλές αναπτυγμένες χώρες, οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν αν και πότε θα τεκνοποιήσουν, χωρίς να είναι εξαρτημένες από χρονικούς και κοινωνικούς περιορισμούς.

Καθώς λοιπόν δεν κατέστη δυνατή η διεξαγωγή αυτού του σημαντικού συνεδρίου, ζητάμε από την Πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη και να φροντίσει την ενημέρωση του πληθυσμού, διαφυλάσσοντας τις ελευθερίες και τις κατακτήσεις των γυναικών, ώστε να επιλέξουν και να επιδιώξουν την τεκνοποίηση όποτε και όπως οι ίδιες το επιθυμούν.
Η Οργανωτική Επιτροπή

 • K. Ζηκόπουλος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
 • Ν. Νικολέττος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Θράκης
 • Κ. Νταφόπουλος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΗ οργανωτική επιτροπή του «1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και...

Posted by 1o Συνέδριο Γονιμότητας & Αναπαραγωγικής Αυτονομίας "Όρια & Επιλογές" on Sunday, 13 June 2021

Θύελλα αντιδράσεων για το σποτ

Της απόφασης ακύρωσης προηγήθηκε θύελλα αντιδράσεων για το σποτ του συνεδρίου, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να αποσύρει την αιγίδα της από το συνέδριο.

Παράλληλα, αποσύρθηκαν από χορηγοί επικοινωνίας η ΕΡΤ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο ΑΝΤ1, ενώ απέσυραν τη συμμετοχή τους πλήθος συμμετεχόντων, όπως ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Ο ίδιος ανέφερε ότι το προωθητικό βίντεο του συνεδρίου, όπως και το κείμενο της πρόσκλησης, εγείρουν σοβαρά ζητήματα και δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή ούτε με την ιδιότητα του Δημάρχου, ούτε με την ιδιότητα του επιστήμονα. Τη συμμετοχή του από το συνέδριο απέσυρε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

3
σχόλια
 1. avatar nikos Georgaras

  E!...loipon, 66Lucifer6 den xero posso syneidhta dialexes to onoma sou, alla mhpos sou leipei h ikanothta na anaparageis?
  An omos arnhse ton basiko oro tis yparjhs sou, tote eisai "axthos Arourhs".

 2. avatar 66Lucifer6

  dia pantos akirosi autis tis akros anahronistikis,patriarhikis,ke kata pasa pithanotitas akrodexias ,patridokapils,thriskoliptis empneuseos sinedriou.

 3. avatar 66Lucifer6

  SKOPOS TIS GINEKAS KE TOU ANTRA AGAPITOI SKOTADISTES DEN INE I TEKNOPIISI ALA I HARA TIS ZOIS GIA EPITIHIMENI KARIERA,TAXIDIA KE EROTA.

Παρακαλούμε περιμένετε ...