Ξεκλειδώνουν στις 2 Ιουλίου τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ και τα κλαμπ

Ξεκλειδώνουν στις 2 Ιουλίου τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ και τα κλαμπ

Το πλάνο της κυβέρνησης - Την 1η Ιουλίου θα αρθεί πλήρως η απαγόρευση κυκλοφορίας - Όλα τα μέτρα που ισχύουν από αύριο, Σάββατο 12/6

Τον... γάιδαρο τον φάγαμε στην ουρά θα κολλήσουμε τώρα; Η Ελλάδα βγαίνει από το τούνελ της πανδημίας του κορονοϊού και το καλοκαίρι αναμένεται πολύ καλύτερο. Μάλιστα, έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και δη σήμερα, Παρασκευή 11 Ιουνίου, ότι από την 1η Ιουλίου θα αρθεί εντελώς η απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ όλα δείχνουν ότι την επομένη, δηλαδή 2/7, θα αρχίσουν να ξεκλειδώνουν τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ και τα κλαμπ.

Αυτό μετέδωσε το Mega, λίγο μετά τις αποψινές ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά. Ο υφυπουργός επισήμανε ότι από αύριο Σάββατο 12 Ιουνίου, το ωράριο κυκλοφορίας επεκτείνεται μέχρι τη 1:30, που σημαίνει μια ώρα παραπάνω. Η απαγόρευση για τις επόμενες δυόμιση εβδομάδες του μήνα θα είναι από τη 1:30 έως τις 5:00.

Οι ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας επιβεβαίωσαν την καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας και όσα ισχύουν από αύριο είναι τα εξής, σύμφωνα με τη λεπτομερή καταγραφή του ΑΠΕ ΜΠΕ.

Από το Σάββατο 12 Ιουνίου στις 6 το πρωί, μετά και τις σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων ισχύουν τα παρακάτω:

• Ο περιορισμός της νυχτερινής κυκλοφορίας θα ξεκινά στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα.

• Θα επιτρέπεται η μουσική σε εξωτερικούς χώρους εστίασης στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Σε περίπτωση δε καταστρατήγησης του μέτρου, είτε της μουσικής είτε του ωραρίου, το πρόστιμο καθορίζεται σε 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και σε αναστολή λειτουργίας, κλείσιμο 15 ημερών, σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.

• Επανεκκινούν την λειτουργία τους καταστήματα εστίασης σε αεριζόμενες στοές, που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, για να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη είσοδος και έξοδος των πελατών.

• Αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος, από 50% σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων.

◦ Σε 70% έως 5.000 θέσεων και

◦ 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων.

◦ Εάν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται στα 10.000 άτομα.

Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου στις 6 το πρωί:

• Επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.

• Επαναλειτουργούν τα φροντιστήρια με φυσική παρουσία για όλους τους μαθητές - πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων προστασίας και υποχρέωση διεξαγωγής rapid test ή self-test μια φορά την εβδομάδα για όλους τους συμμετέχοντες (εκπαιδευτικούς και μαθητές).

• Θα επιτρέπεται η επανέναρξη εμποροπανηγύρεων στις Περιφερειακές Ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%.

Από την Τρίτη 15 Ιουνίου:

• Επαναλειτουργούν οι Ερασιτεχνικές Σχολές Χορού, με την τήρηση των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων.

• Από την ίδια ημερομηνία , δηλαδή στις 15 Ιουνίου, στις λαϊκές αγορές πλέον η απόσταση εκατέρωθεν των πάγκων πώλησης θα είναι 1 μέτρο.

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε κάποια μέτρα που αφορούν στην λειτουργία των καταστημάτων τροφίμων και παραμένουν σταθερά:

• 1 άτομο ανά 25 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος.

• Απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων και 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά το χρόνο αναμονής στα ταμεία.

• Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται εντός του καταστήματος.

• Δυνατότητα - προαιρετικά - διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 10:30 το βράδυ.

Ο Τουρισμός

Για την Ελλάδα ο Τουρισμός αποτελεί τη... βαριά της βιομηχανία και από τον Ιούλιο οι ιθύνοντες ευελπιστούν ότι θα αυξηθεί η κίνηση, οπότε η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, αλλά και το άνοιγμα των κέντρων διασκέδασης, των μπαρ και των κλαμπ θα βοηθήσει στον ερχομό ξένων και την εισροή εσόδων στη χώρα.