Κορονοϊός: Υποχωρεί σταδιακά η πανδημία στη χώρα – Σε ποιες περιοχές κρούουν «καμπανάκι» οι ειδικοί

Κορονοϊός: Υποχωρεί σταδιακά η πανδημία στη χώρα – Σε ποιες περιοχές κρούουν «καμπανάκι» οι ειδικοί

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για το επιδημιολογικό φορτίο

Την σταδιακή και σταθερή μείωση της πανδημίας κορονοϊού στη χώρα μας επιβεβαίωσε με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό κατά την σημερινή ενημέρωση για την πανδημία, κρούοντας ωστόσο το «καμπανάκι» για κάποιες περιοχές, όπου το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν 9.500 ενεργά κρούσματα. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν περίπου 6.500 νέα κρούσματα, δηλαδή κατά μέσο όρο λιγότερα από 1.000 την ημέρα. Ο διάμεσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι τα 36 έτη και ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 2,3 και ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt στο 0,83.

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν κατά μέσο όρο 40.000 διαγνωστικά τεστ την ημέρα και από τα 6.500 κρούσματα, τα μισά προέκυψαν από τα αυτοδιαγνωστικά τεστ (self test). Σημαντική είναι η αποκλιμάκωση στην πίεση του ΕΣΥ με τις νέες εισαγωγές να είναι λιγότερες από αυτές από τον αριθμό των εξιτηρίων. Τόνισε, όμως, ότι η πλειοψηφία των νοσηλευομένων αφορά ανεμβολίαστους πολίτες. Υπογράμμισε ότι ο ιός κυκλοφορεί ακόμη ανάμεσά μας, η πανδημία δεν έχει λήξει, τονίζοντας για άλλη μια φορά τη σημασία των μέτρων ατομικής προστασίας. Η ύφεση των δεικτών δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Τόνισε ακόμα, ότι αν και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας το επιδημιολογικό φορτίο μειώνεται, υπάρχουν περιοχές όπου εξακολουθεί να παραμένει υψηλό. Όπως είπε, πρόκειται για την Αττική, τη Μαγνησία, της Λάρισα και την Φλώρινα στην ηπειρωτική χώρα, αλλά και στη Κω, την Νάξο και την Κέρκυρα στην νησιωτική χώρα και κάλεσε όλους,ιδιαίτερα τους κατοίκους των νησιών, να εμβολιαστούν ενόψει και του ανοίγματος του τουρισμού.

H επιτροπή εξετάζει και μέτρα ώστε να προληφθούν εξάρσεις τις πανδημίας, όπως καθημερινή παρακολούθηση επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, πρωτόκολλα για την απομόνωση κρουσμάτων. Ιδιαίτερα μέτρα λαμβάνονται για τις μετακινήσεις τουριστών, τους επόμενους μήνες. Ο βασικός μας στόχος είναι να περιορίσουμε την διασπορά του ιού και να αυξήσουμε το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό, κατέληξε.