Κορονοϊός: Νέα έρευνα-σοκ στις εγκύους για τις επιπτώσεις στα έμβρυα

Κορονοϊός: Νέα έρευνα-σοκ στις εγκύους για τις επιπτώσεις στα έμβρυα

Σοβαρή η πιθανότητα μεγάλων αλλοιώσεων στον πλακούντα - Τέσσερα έμβρυα πέθαναν 1-2 βδομάδες αφού κόλλησαν οι μητέρες

Τι συμβαίνει με τις εγκύους που κολλάνε κορονοϊό είναι ένα κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί τους επιστήμονες. Μια ένα έρευνα-σοκ δείχνει ότι οι επιπτώσεις  στα έμβρυα μπορεί να είναι θανατηφόρες.

Στην εκπομπή LIVE NEWS του Mega μίλησε σχετικά η καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας του ΕΚΠΑ, Σοφία Καλανταρίδου. Σύμφωνα με την καθηγήτρια έχουν καταγραφεί μόνο τέσσερις περιπτώσεις. «Είναι κάτι που έγινε υπό την επίβλεψη της κα. Κωνσταντινίδου. Κοιτάξαμε τους πλακούντες, είχαμε δει κάποιες αλλοιώσεις. Όμως τα μωρά στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν εξαιρετικά καλή έμβαση. Στις τέσσερις συγκεκριμένα περιστατικά ενδομήτριου εμβρυϊκού θανάτου ο κορονοϊός απομονώθηκε στον πλακούντα», σημείωσε.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ενδομήτριος θάνατος έγινε μια εβδομάδα μετά την διαπίστωση της λοίμωξης της μητέρας. Πέρα από τον ιό που απομονώθηκε στον πλακούντα δεν διαπιστώθηκε άλλος ιός. Οι αλλοιώσεις δε στον πλακούντα ήταν αυτές που έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις που τα μωρά είχαν καλή έκβαση», πρόσθεσε.

«Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ο κορονοϊός προσβάλει το ενδοθήλιο που δείχνει ότι είναι συστηματική η λοίμωξη covid. Πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε ως συστηματική λοίμωξη», υπογράμμισε.

Ρωτήθηκε αν πρέπει οι γυναίκες που κυοφορούν να εμβολιάζονται και τόνισε: «Αυξάνοντας τον αριθμό που έγιναν τα εμβόλια, η αρχική μας άρνηση για τις εγκύους, άλλαξε και είδαμε ότι τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή και συστήνονται από τις διεθνείς επιστημονικές εταιρείες. Στο τρίτο τρίμηνο είναι μεγάλη η επικινδυνότητα στις εγκύους να υπάρξει σοβαρή νόσηση».