Αλλάζει ο τρόπος διάθεσης των self test στον ιδιωτικό τομέα από τη Δευτέρα 7 Ιουνίου

Αλλάζει ο τρόπος διάθεσης των self test στον ιδιωτικό τομέα από τη Δευτέρα 7 Ιουνίου

Πόσα δικαιούται κάθε εργαζόμενος - Ποιες είναι οι εξαιρέσεις για την εβδομάδα που έρχεται - Τι ισχύει για το Δημόσιο

Η υποχρέωση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα να κάνουν self test για τη διάγνωση του κορονοϊού παραμένει σε ισχύ, όμως αλλάζει ο τρόπος διάθεσής τους στα φαρμακεία από αύριο, Δευτέρα 7 Ιουνίου.

Ο κάθε εργαζόμενος δικαιούται 3 αυτοδιαγνωστικά τεστ και έχει την υποχρέωση να κάνει ένα κάθε εβδομάδα και να το δηλώνει στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.

Τα τεστ αφορούν στις εβδομάδες 7–14 Ιουνίου, 15-22 Ιουνίου και 23–30 Ιουνίου. Το self test διενεργείται υποχρεωτικά έως και 24 ώρες, πριν από την προσέλευση του/ης εργαζομένου/ης στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Κατ' εξαίρεση, για την εβδομάδα από 7/6/2021 έως 13/6/2021, δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας του self test έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο/η εργαζόμενος/η παρέχει την εργασία του/της με φυσική παρουσία.

Οι εργαζόμενοι/ες μπορούν να υποβάλλονται και να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test οποιαδήποτε ημέρα έως και 13/6/2021.

Για το Δημόσιο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, για τους εργαζόμενους του Δημοσίου από τη Δευτέρα 7 Ιουνίου έως την Παρασκευή 12 Ιουνίου θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία ένα self test για την εβδομάδα  7-12 Ιουνίου, ένα για 14-21 Ιουνίου και ένα για 21-27 Ιουνίου.

Από 14/6/2021 έως 30/6/2021, ισχύει η υποχρέωση διενέργειας αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο/η εργαζόμενος/η παρέχει την εργασία του/της με φυσική παρουσία.

Η προμήθεια των self test πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.