Εμβολιασμός: Πότε αναμένεται να χτιστεί το «τείχος ανοσίας»

Εμβολιασμός: Πότε αναμένεται να χτιστεί το «τείχος ανοσίας»

Τι γνωρίζουμε για θρομβώσεις και αυτοάνοσα νοσήματα

Αμείωτοι παραμένουν οι ρυθμοί με τους οποίους συνεχίζεται η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στη χώρα, πράγμα που σημαίνει ότι πλησιάζει όλο και περισσότερο το λεγόμενο «τείχος ανοσίας».

Στα εμβόλια και το τείχος ανοσίας αναφέρθηκαν στο πρωί του Σαββάτου (05/06) στον ΣΚΑΪ οι καθηγητές Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης και Στ. Λουκίδης καθώς και ο Πρύτανης ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης, στόχος είναι να χτιστεί το τείχος ανοσίας έως το φθινόπωρο, προκειμένου οι μόνοι που θα κινδυνεύουν να νοσηλευτούν να είναι οι ανεμβολίαστοι.

Σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών, ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως «έχουμε λίγα δεδομένα αυτήν τη στιγμή παρόλο που το CDC συστήνει και πως υπάρχει μια μελέτη με περίπου 2.500 – 3.000 παιδιά όπου έχει αποδείξει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, καθώς κανένα παιδί στην ομάδα που εμβολιάστηκε δεν νόσησε ενώ νόσησαν 18 παιδιά που δεν εμβολιάστηκαν». Ωστόσο, τόνισε ότι έχει πολλές συνιστώσες, ψυχολογικές και κοινωνικές και έτσι πρέπει να το προσεγγίζουμε.

Εμβολιασμός: Τι γνωρίζουμε για θρομβώσεις και αυτοάνοσα νοσήματα

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, είπε για το θέμα των θρομβώσεων ότι έχει παρατηρηθεί πολύ σπάνια σε γυναίκες κάτω των 50 ετών και σχετίζεται με εμβόλια, ενώ υπάρχουν διαγνωστικά κριτήρια και θεραπευτική αντιμετώπιση αυτής της πολύ σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας.

Παράλληλα, σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για τα άτομα που έχουν αυτοάνοσα νοσήματα. Αντίθετα επειδή αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή η σύσταση είναι να εμβολιαστούν όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Για το ζήτημα των παιδιών, ο κ. Δημόπουλος σημείωσε πως ενδεχομένως θα πρέπει αυτό να γίνει αρχικά σε παιδιά που έχουν συννοσηρότητες όπως παχυσαρκία, διαχαρώδη διαβήτη και μεταβολικά νοσήματα.

Τέλος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης, τόνισε τη σημαντικότητα των εμβολίων για την επίτευξη του τείχους ανοσίας και σημείωσε πως ο οικογενειακός γιατρός είναι ο κατάλληλος για να λάβουμε πληροφορίες για τα εμβόλια. Επίσης, υπογράμμισε πως είναι σημαντικό αυτό που έβγαλε το CDC που λέει ότι άτομα με ανοσοκαταστολή, δηλαδή με χαμηλή άμυνα στον οργανισμό, είναι άνθρωποι που ενδείκνυνται να κάνουν τον εμβολιασμό.

Παρακαλούμε περιμένετε ...